Алтерко започва разработка на специални чипове с китайски гигант

Марката Shelly е позната със своите иновативни устройства с интернет на нещата и голям брой функции и ще бъде разработвана заедно с Espressif Systems

10:18 | 23 март 2023
Обновен: 10:24 | 23 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Алтерко АД
Снимка: Алтерко АД

Базираната в София компания за интелигентни устройства за дома и продукти използващи интернет на нещата Алтерко АД е постигнала следващия етап в развитието си като започва разработката на своите първи индивидуализирани чипове Shelly, става ясно от сайта на компанията. 

Алтерко си е партнирала с китайската Espressif Systems (Shanghai) Co., която е водещ доставчик на енергийно ефективни решения за осигуряване на безжичен интернет и Bluetooth. Espressif ще се грижи за дизайна и производството на микроконтролер за всички устройства с интернет на нещата с марката Shelly. Специалният Shelly чип ще разполага с по-голям чип памет, който ще позволява да му бъдат добавяни нови функционалности и други подобрения, включително мрежови протоколи и стандарти, които позволяват взаимосвързаност между широк набор от умни домашни устройства в една домашна екосистема.

Марката Shelly е позната със своите иновативни устройства с интернет на нещата и голям брой функции. Тези устройства са сред най-развитите на пазара, а сред възможностите им са HTTP сървъри, увеличаване на обхвата на безжични мрежи и криптирана комуникация чрез SSL/TLC, както и поддръжка на JavaScript и отворени приложни програмни интерфейси за разработка и свързаност. За разлика от много други марки, тези на Shelly са съвместими с всички електрически инсталации и нямат нужда от специален хъб, а само от интернет свързаност. Освен това, тези устройства имат вграден сървър и могат да работят като самостоятелни устройства както в локална мрежа, така и в облак. Espressif Systems е водещ доставчик на чипове за безжичен интернет и Bluetooth, а неговите устройства от сериите ESP32 и ESP8266 се използват в голям брой продукти с изкуствен интелект на нещата.

Един от главните изпълнителни директори на Алтерко Волфганг Кирш казва, че продуктите за автоматизация на дома е една от най-бързо растящите марки с интернет на нещата, а на някои онлайн пазари е дори на 1-во място по растеж. С разработката на първия ни индивидуализиран чип, допълнително ускоряваме развитието на още по-мощни устройства с интернет на нещата и добавяме още повече функционалности към тях. Нашата цел е винаги да сме една стъпка пред конкурентите си“.

Димитър Димитров, също главен изпълнителен директор на Алтерко, казва: „Със своя опит в проектирането и производството на микроконтролери, Espressif е идеалният партньор за нас, за съвместната разработка на чип Shelly“. "Със своя опит в проектирането и производството на микроконтролери Espressif e идеалният партньор за съвместното ни разработване на чип Shelly, който не само предлага гъвкаво решение, за модулна и поетапна автоматизация според индивидуалните предпочитания, нещо с което нашите клиенти са свикнали, но и открива напълно нови възможности за разработчиците и потребителите.

Алтерко е технологичен холдинг, чиято основна дейност е свързана с с иновнацията чрез разработването на нови технологии, както и производството и разпространението на висококачествени продукти с интернет на нещата.