В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Алтерко: Регулярните срещи с инвеститорите създават сигурност и интерес

Деница Стефанова, директор за връзки с инвеститорите в Алтерко, "В развитие", 15.12.2022 г.

15:35 | 15 декември 2022
Автор: Даниел Николов

Въпреки политическата и икономическа нестабилност, Алтерко успява да задържи добро ниво на пазара през 2022 г. и няма отлив на инвеститори. При IPO-то на Алтерко основната част от инвеститорите са били индивидуални, като повечето остават аукционери, но развитието на компанията и резултатите са привлекли по-голям интерес и институционални инвеститори. Това каза Деница Стефанова, директор за връзки с инвеститорите в Алтерко, в ефира на предаването "В развитие", с водеща Вероника Денизова.

"Това е благодарение на това, че компанията се развива, продължи тренда си на развитие през годините, постоянно отчита ръст на приходите и резултатите, повишихме прогнозата си за 2022 г към горната граница - в ситуациите на кризи през последните години, това се оказа формула на успех."

Компанията има програма с цели за постигане до 2025 г. "Продължаваме да инвестираме в развитието на нови пазари, наемането на нови кадри, които да развиват пазарите по места и новите продукти. Надявам се следващата година да постигне това, което постигнахме и тази."

Деница Стефанова бе отличена с наградата за най-добри комуникации за стратегическо развитие, управление и риск на годишните IR награди на АДВИБ.

Ролята на директора за връзка с инвеститорите е да съкрати дистанцията между мениджмънта на компанията и инвеститорите, като им предоставя своевременна и точна информация за дейностите и състоянието на дружеството. Това изгражда имиджа на компанията на капиталовия пазар и инвеститорското доверие през година.

Освен добри комуникативни умения, професионалистите в тази област трябва да имат познания по финанси, право, регулации.

Алтерко предоставя изключително обширна информация на инвеститорите през годините. От 2021 г. дружеството е листнато на борсата във Франкфурт, което е повишило изискванията и очакванията на международните инвеститори и се е наложило да възприеме стандартните практики в чужбина - регулярни тримесечни срещи с инвеститори и анализатори, участие на инвеститорски форуми.

"Това допринася инвеститорите да получават информация и от първо лице от мениджмънта и привлича интереса на нови инвеститори. Такива регулярни практики създават сигурност в инвеститорите и очакване в публиката - компанията се следи точно заради тези практики."

Как се изграждат директори за връзки с инвеститорите и какви са възможностите в България може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.