Краткосрочната доходност се срива в САЩ, а сътресенията продължават 11-ти ден

Графика на деня 24.03.2023 г.

13:59 | 24 март 2023
Автор: Бенджамин Първис, Гарфийлд Рейнолдс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарите сигнализират, че Федералният резерв греши, когато говори за перспективата за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти, а инвеститорът в облигации Джефри Гъндлах е сред последните, които предвиждат намаляване на лихвите, тъй като рискът от рецесия нараства.

Доходността по облигациите с по-кратък матуритет – от американски, през германски, до австралийски се понижи през последните две седмици, тъй като песимистично настроените към икономическите перспективи инвеститори затвърдиха мнението си, че Фед ще трябва да намали лихвените проценти по-късно тази година. Това се отразява в целия свят, тъй като търговците се позиционират за края на циклите на затягане.

Глобалната вълна

Суаповите пазари сочат, че Фед вероятно е приключил с настоящия си цикъл на повишаване на лихвените проценти, като шансовете за повишение с четвърт пункт през май са намалели до едва едно към три. Оценката на пазара също така включва поне три четвърти пункта на облекчаване до края на годината, въпреки настояването на председателя на Фед Джером Пауъл в сряда, че официалните лица не предвиждат намаляване на лихвите.

Гъндлах, главен инвестиционен директор на DoubleLine Capital LP, смята, че скоро Фед ще намали лихвите "значително", според публикации в Twitter. Той също така предупреди, че кривата на доходността в САЩ излъчва сигнали за идваща рецесия.

В четвъртък доходността на 2-годишните американски облигации се понижи с цели 18 базисни пункта до 3,75%, като по-рано беше нараснала с близо 7 базисни пункта, отбелязвайки 11-а поредна сесия с интрадневен диапазон от над 20 базисни пункта.

В петък тя започна с нов спад, преди да заличи това движение и да се търгува без съществена промяна на равнище около 3,80%. През март той спадна с почти един процентен пункт и се насочи към най-силния едномесечен спад от 1987 г. насам.

Още големи

Част от причината за нарастващата волатилност е, че облигациите претърпяха тежък месец, когато доходността се повиши, тъй като Фед поведе световните централни банки в борбата срещу залозите за промяна на политиката.

Трейдърите редовно подценяват размера на повишенията от страна на Фед. За първи път те започнаха да очакват промяна в политиката в средата на миналата година - залагайки, че след една година лихвеният процент на централната банка ще бъде по-нисък, отколкото очакваха да бъде след шест месеца - но досега всички тези залози се оказаха погрешни.

"Инвеститорите търсят сигурни убежища, които осигуряват доходност заради опасенията от банково напрежение и по-строги финансови условия, притесненията за сектора на търговските недвижими имоти и общото мнение, че Фед - а днес и Английската централна банка - са вкарали лихвените проценти твърде дълбоко в рестриктивна територия, засега", каза Уилям О'Донъл, стратег по лихвените проценти в САЩ в Citigroup Global Markets.

Обратът в политиката е близо

В сряда Фед повиши лихвите с четвърт пункт, което е девето поредно увеличение, а на следващия ден Английската централна банка повиши основния си лихвен процент с четвърт пункт, което е 11-то поредно повишение. Все още се очаква Европейската централна банка да вдигне лихвите поне още веднъж, а вероятно и втори път, преди да обяви края на затягането. Прогнозите са, че през следващия месец политиците в Австралия ще запазят лихвите непроменени, а след това ще ги намалят още през август.

"Пазарите са склонни да мислят, че сме в края на цикъла на затягане на лихвените проценти в САЩ, въпреки забележките на Пауъл, че намаляването на лихвите все още не е на дневен ред", написаха в бележка анализаторите на Societe Generale, ръководени от ръководителя на отдела за лихвена стратегия в САЩ Субадра Раджапа.

Що се отнася до Европа, "последното заседание на Фед сякаш убеди, че обратът в политиката предстои скоро", казаха те.

В четвъртък доходността по 2-годишните германски облигации се понижи с 18 базисни пункта, след като през предходните два дни се покачи с 35 базисни точки. Австралийската тригодишна доходност се понижи само с шест базисни пункта в петък.

Според анализаторите на SocGen инвеститорите може да сметнат, че е по-добре да се отдръпнат от ръстовете на европейските облигации, тъй като "централните банки в региона имат повече работа в борбата си с инфлацията".