TASR: Словашкият премиер Фицо е прострелян и откаран в болница

Не е ясно колко са сериозни нараняванията му, заяви говорителят на министерството Матей Нойман

16:31 | 15 май 2024
Обновен: 19:01 | 15 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

*Материалът е допълнен

Словашкият министър-председател Роберт Фицо е откаран в местна болница, след като е бил прострелян при опит за убийство, който Министерството на вътрешните работи на страната определи като покушение.

Фицо е бил нападнат, след като свикал правителствено заседание в град Хандлова. Не е ясно колко са сериозни нараняванията му, заяви говорителят на министерството Матей Нойман. 

Заподозреният за нападението е бил задържан и отведен в полицията, съобщи пред репортери в Братислава председателят в оставка Зузана Чапутова.

Фицо се е разхождал в тълпа от хора, когато срещу него са били произведени изстрели, съобщи вестник Dennik N. Очевидци са чули четири изстрела, когато премиерът е паднал на земята, след което е бил вдигнат от охранители, и откаран към болница, пише вестникът.

Той е доминиращата политическа фигура в източноевропейската държава с население от 5,4 млн. души след падането на комунизма. Фицо се върна на власт миналата година като опозиционна сила на институциите на Европейския съюз в Брюксел. Благосклонната му към Русия позиция го постави в противоречие с партньорите, заплашвайки да подкопае единството на ЕС в помощ на Украйна.

Реторика на омразата

Чапутова, политически съперник на Фицо, осъди това, което тя определи като „брутална и безразсъдна атака“ срещу министър-председателя в публикация във Facebook.

„Шокирана съм“, написа тя. „Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент“. Омразната реторика води до „омразни действия“, каза тя по-късно пред репортери.

Това е първият случай на стрелба срещу европейски лидер след убийството на сръбския министър-председател Зоран Джинджич през март 2003 г. Проевропейският реформатор, който зае позиция срещу организираната престъпност, беше убит, след като беше застрелян в центъра на Белград.

Словашкият парламент в Братислава прекъсна заседанието си, тъй като лидери от целия политически спектър осъдиха нападението, което е първото по рода си в историята на страната.

Фицо е поляризираща фигура - той се завърна на политическата сцена миналата година, след като беше опозорен и подаде оставка през 2018 г. в отговор на масовите демонстрации заради смъртта на журналист, който разследваше корупцията в Словакия. 

След завръщането си той предизвика протести в цялата страна заради промените в Наказателния кодекс и закриването на специалната прокуратура. Миналия месец той се нахвърли върху медиите в страната за това, което нарече враждебност към правителството, тъй като кабинетът му предложи по-строг контрол върху обществената телевизия и радио.

В Хандлова кабинетът на Фицо одобри план за изграждане на ядрен реактор, с което се присъедини към стремежа на източната част на Европейския съюз да разшири производството на атомна енергия.

Съюзниците на Фицо се възползваха от атаката, за да обвинят опозицията в разпалване на разделението в страната.