Фицо - критикът на ЕС и на санкциите срещу Русия - спечели изборите в Словакия

Неговата победа се прибавя към вълната от националистически и популистки сили в Европа

12:30 | 1 октомври 2023
Автор: Даниел Хорнак, Петер Лака
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бившият министър-председател, който се подиграва на санкциите на Европейския съюз срещу Русия и иска да прекрати военната помощ за Украйна, спечели изборите в Словакия в събота, което е потенциален удар по единството на Запада. 

Партията "Смер" на Роберт Фицо получи 22,9 % от гласовете, а основната конкурентна партия "Прогресивна Словакия" - 18 %, според статистическата служба, като са отчетени 99,9 % от избирателните секции.

Неговата победа се прибавя към вълната от националистически и популистки сили в Европа, които набраха популярност, като използваха разочарованието на избирателите от продължаващото въздействие на пандемията от Covid, кризата с разходите за живот в региона и умората от войната в Украйна. 

Най-доминиращата политическа фигура в източноевропейската държава с население от 5,4 млн. души от падането на комунизма насам, Фицо се кандидатира за четвърти мандат с обещанието да увеличи социалните разходи и да оспори политиката на ЕС по различни въпроси - от миграцията до сигурността и климата. 

Той подаде оставка през 2018 г. след избухването на обществено недоволство след убийството на разследващ репортер, който проучваше корупцията в Словакия.

Въпреки че в продължение на месеци беше водещ кандидат, в края на кампанията бившият премиер се изправи пред предизвикателството на Прогресивна Словакия, която имаше за цел да запази трансатлантическата ориентация на страната и демократичните институции. 

Необходима коалиция
Фицо все още ще трябва да намери партньори за съставяне на правителство и има перспективата да сформира управляваща коалиция с няколко по-малки партии. Резултатите показват, че седем партии влизат в последното издание на 150-местния парламент на Словакия. 

Прогресивна Словакия също има теоретичен шанс да сформира четирипартийна коалиция, но партията на Фицо, като водеща в гласуването, ще бъде първата, която ще опита. 

Съюзник на унгарския министър-председател Виктор Орбан, 59-годишният Фицо се възползва от безпокойството на електората, който е сред най-проруските в 27-членния блок. Той беше подкрепен от кампания в социалните медии, която включваше няколко неверни твърдения, което превърна изборите в тест за новото законодателство на ЕС, което има за цел да спре разпространението на незаконно или вредно онлайн съдържание. 

Откакто Словакия влезе в ЕС през 2004 г., в страната имаше девет правителства, които се характеризираха с политически сътресения и нестабилни коалиции. Партийните борби допринесоха за падането на кабинета на министър-председателя Едуард Хегер в края на миналата година - алианс, който беше избран през 2020 г., за да се бори с корупцията.

Новото правителство ще трябва да се бори с нарастващия бюджетен дефицит в икономиката на Словакия, която е на стойност 115 млрд. долара. Членката на еврозоната ще трябва да си осигури до 10 млрд. евро от финансовите пазари през следващата година. 

Някога реформатор от социалдемократическата партия, Фико се включи в популистката вълна, която заля Европа - осъди търсещите убежище, противопостави се на стремежа на Украйна към НАТО и окачестви реформаторския президент на Словакия Зузана Капутова като "американски агент".

Когато най-дългогодишният министър-председател на Словакия беше принуден да напусне поста си през 2018 г. след най-големите масови протести от комунистическата епоха насам, той се усмихна и обеща, че ще се върне. Малцина обаче го взеха насериозно.

Роберт Фицо стана свидетел на това как най-близкият му съюзник избяга, за да създаде нова партия, как прокурорите се опитват да вкарат него и сътрудниците му зад решетките заради предполагаема корупция, а партията му "Смер" се срина до рекордно ниски нива в проучванията на общественото мнение. И все пак реакцията на войната в Украйна създаде възможност за връщане към властта, което поставя на допълнително изпитание способността на Европейския съюз да остане единен срещу руската агресия, още повече след неотдавнашното спречкване на Полша с Киев.

Словаците гласуваха на 30 септември в напрегнати избори, а Фицо се възползва от опасенията, свързани с последиците от конфликта. В страната с население от 5,4 млн. души, която е най-проруската в региона, той обеща да прекрати военната помощ за Украйна и се противопостави на членството на опустошената от войната съседка в НАТО.

"Фико няма проблем да пресича червени линии", казва Борис Зала, съосновател на "Смер", който сега работи по политически документи за мозъчния тръст "Прогресивен форум" в Братислава. "Той ще направи всичко, за да спечели повече гласове." 

Словакия е член на 27-те държави от ЕС, на еврозоната и на НАТО и е важна в политическо отношение. Освен това тя е разположена между Унгария, управлявана от главния разрушител Виктор Орбан, и Полша, чиято управляваща националистическа партия "Право и справедливост" се стреми да спечели трети пореден избор на 15 октомври.

Трите страни разгневиха Киев, като настояваха за удължаване на забраната за внос на украинско зърно, за да защитят своите фермери, нещо, което Фицо заяви, че ще продължи, ако спечели властта.  Полският министър-председател Матеуш Моравецки изостри спора, като заяви, че страната му е спряла доставките на оръжие за Украйна, след което правителствени служители оттеглиха думите си. 

Като цяло Словакия остава непоколебима в подкрепата си за Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г., въпреки че последователни проучвания показват, че повече от половината словаци обвиняват Запада или Украйна за войната.

Страната все още изпраща оръжия на изток, настанява повече от 100 000 украински бежанци и подкрепя всички санкции срещу Русия, въпреки че този ход има пряк ефект върху енергийните ѝ доставки.

Завръщането на 59-годишния Фицо може бързо да промени това, като постави под въпрос сътрудничеството на Словакия с НАТО предвид острите му критики към алианса и САЩ. Това би засилило и влиянието на Орбан, който се противопоставя на санкциите и доставките на оръжие.

Фицо не винаги е бил толкова опасен за Европа. Под негово ръководство Словакия се присъедини към еврото през 2009 г., а икономиката ѝ се крепеше на автомобилната индустрия, която превърна страната в един от най-големите производители на автомобили на глава от населението в света. Той също така счита бившия германски канцлер Ангела Меркел за свой съюзник.

Въпросът е дали при следващото си премиерство той няма да се върне към времето, когато Словакия беше по-скоро в европейската безпътица, особено като се има предвид, че може да му се наложи да привлече крайната десница, за да състави правителство на мнозинството.

"Целите на Фицо ще предизвикат опозиция и несъгласие в чужбина, а това може да доведе до изолация на Словакия", казва Григорий Месезников, президент на мозъчния тръст Институт за обществени въпроси, който следи политиката на страната повече от 30 години. Макар и да остане в ЕС, той ще издърпа Словакия "извън европейския мейнстрийм", каза той.

След разпадането на Чехословакия през 1993 г. Словакия първоначално се разграничи от останалата част на региона. Първите правителства след края на комунизма пренебрегнаха върховенството на закона, което попречи на страната да се присъедини към НАТО през 1999 г. заедно с Полша, Унгария и Чешката република. Тогавашният държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт нарече страната "черната дупка" на Европа.

По това време Фицо е в началото на 30-те си години и укрепва лявоцентристката партия в страната, печелейки привърженици с пламенни речи за борба с корупцията и насърчаване на интеграцията в ЕС. Неговата партия "Смер" спечели първите си парламентарни избори през 2006 г. През 2012 г. популярността му достигна връх от 44 %, тъй като той обеща да дава повече пари на хората в неравностойно положение.

Вдъхновен от умението на Орбан да сменя сюжета, за да остане на власт, Фицо започна да отстъпва по въпроси, които някога е подкрепял. Той и партията му се сблъскаха и с обвинения, че са позволили на корупцията да процъфтява, което достигна връхната си точка през 2018 г. с поръчковото убийство на младия разследващ репортер Ян Куциак и неговата годеница.

Фицо се превърна в лицето на това обществено недоволство и се оттегли от поста след натиск от страна на коалиционните си партньори. В интервю за Bloomberg през април той заяви, че е бил изкупителна жертва, че веднага е разбрал, че с убийството, "което няма нищо общо със "Смер", ще се злоупотреби". 

Следващите правителства се насочиха към него и най-близките му съюзници с обвинения в подкупи. Десетки високопоставени полицаи, агенти на тайните служби и бивши служители бяха осъдени по свързани дела.

Фицо отхвърли обвиненията, че партията му насърчава мафиотска държава, като "изфабрикувани и смешни". Но въпросът се превърна в основен акцент на изборите през 2020 г., първите от 14 години насам, които Фицо загуби. 

Когато популярността на Фицо достигна дъното, той се преоткри, превръщайки се в глас срещу всичко - от локдауните заради коронавируса и ваксините до имиграцията и зелените политики. Подобно на Орбан, той се противопоставя на ЕС като несъгласен с него глас в рамките на блока, а не за да изведе страната си от него.

"Фицо със сигурност се е променил", казва Бела Бугар, лидер на бивша коалиционна партия, която беше част от администрацията на "Смер" от 2016 до 2020 г. "Когато те преследват, се променяш."

Именно подкрепата на Словакия за Украйна срещу инвазията на Владимир Путин е най-благодатният му политически рудник за извличане на ползи. Фицо, който през 2018 г. се съгласи да закупи изтребители F-16 от САЩ, се изказва особено за партньорите на страната в НАТО. Той сравни германските войски, които идват в Словакия, с Вермахта от нацистката епоха.

Заместник-председателят на "Смер" Любош Блаха разбуни тълпата по време на партийно събитие миналия месец: "Войната и фашизмът винаги са идвали от Запад, а свободата и мирът - от Изток", каза той.

Социологическите проучвания показват, че словашката подкрепа за членството в ЕС и НАТО намалява. Дипломатите, разположени в Братислава, упрекнаха "Смер", че многократно е разпространявал дезинформация за руската инвазия. Подобно на Орбан, един от тропите на Фицо е, че милиардерът филантроп Джордж Сорос се намесва в словашката политика, а либералните опоненти обслужват чужди интереси. 

"Не искам да доставям смъртоносни оръжия на Украйна само в името на добрия имидж сред западните държави", каза Фицо в интервюто през април в Братислава. "Ирационално е да се мисли, че Русия ще се изтегли от Крим. Този подход на Запада в даден момент ще унищожи Украйна". 

"Смер" се възстанови достатъчно, за да даде на Фицо път обратно към премиерския пост с подкрепата на по-малки групи. Това ще бъде четвъртият му път на този пост. Основният му съперник, Симецка, призова словаците да не вярват на разказа на Фицо. Този месец той заяви, че перспективата за правителство с екстремистки партии е риск за Словакия.  

Всъщност според бившия му съюзник Зала Фицо трудно можеше да бъде спрян:

"Той разпространява конспиративни теории без никакви ограничения и е в състояние да ги използва в своя полза".