Енергийната криза дава сила на популистите, които се възползват от гнева на хората

Енергийната криза в Европа струва на 27-те държави-членки на ЕС и на Обединеното кралство почти 500 млрд. евро

08:00 | 23 септември 2022
Автор: Андрея Дудик и Даниел Хорнак
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Тълпата от около 5000 протестиращи беше от крайната десница и левица и беше обединена в гнева си. Развявайки словашки знамена, те поискаха да се сложи край на управлението на "клоуни" и "предатели", които обвиняваха, че са ги натоварили с разходите за подкрепа на Украйна в борбата ѝ срещу Русия.

Събирането във вторник вечерта в Братислава беше първата съвместна демонстрация на опозиционните партии в Словакия от две години насам, макар че това не беше просто изолирано събитие в малката европейска държава, съседна на войната. Навсякъде на континента твърдолинейните групировки печелят политически капитал от икономическото въздействие на конфликта, тъй като цените на храните и енергията се покачват.

Вече има ранни, но тревожни отзвуци от последиците от световната финансова криза - период, който в крайна сметка доведе до президентството на Доналд Тръмп в САЩ, гласуването на Великобритания за излизане от Европейския съюз и популистки лидери от Бразилия до Полша и Унгария.

Седем месеца след като Русия нападна Украйна, тревогата от инфлацията и срива на жизнения стандарт доведе до възход на някои познати политически сили. Крайнодясната партия "Шведски демократи" зае второ място на изборите този месец и за първи път ще влезе в правителството. В Италия на изборите в неделя се очаква победа за Джорджия Мелони, която изпревари съперниците си вдясно, като се застъпи за "защита на италианската национална идентичност". В Германия се засилва вълната на отпор срещу икономическата цена на усилията за противопоставяне на Путин. Междувременно във Франция се наблюдава спад в подкрепата за настоящите санкции срещу Русия.

Недоволството от последиците от войната се проявява особено в бившия комунистически изток на Европа, където някои нации са по-разделени по отношение на връзките с Русия. В Чешката република имаше масови протести, а в Словакия опозиционните партии призовават страната да подражава на унгарския лидер Виктор Орбан, най-близкия съюзник на Путин в ЕС и откровен критик на санкциите.

"Тази епоха е в полза на враговете на демокрацията", казва Григорий Месезников, председател на Института за обществени въпроси, базиран в Братислава мозъчен тръст. "За някои словаци Русия е блестящ пример за ефективна държава, управлявана с твърда ръка, а не някаква либерална демокрация, която те смятат за пропита от корупция и неефективна. Това намира отклик тук."

Словакия, която е член на ЕС и НАТО, се отличава в региона с ниската си подкрепа за военния алианс и високото си доверие в Русия и нейното ръководство. Тук само половината граждани вярват, че Русия действително е нападнала Украйна, а повече словаци се доверяват на руснаците, отколкото на американците - наследство от това, че през XIX в. страната е очаквала от Москва да защити малките славянски народи, според изследване на Института за обществени дела.

Словашкото правителство активно подкрепя Украйна с антируски санкции, доставка на оръжие и помощ за около 88 000 бежанци, които са поискали да останат в страната. В отговор лидерът на опозицията Роберт Фицо и неговите съмишленици използват антиевропейския наратив в стил Орбан, за да увеличат популярността си.

Партията на Фицо се възстанови от рекордно ниската подкрепа от 9,1 % през януари 2021 г. след корупционен скандал до 14 % в момента, задвижвана от проруската и популистката реторика. Това я поставя на второ място в разпокъсания политически пейзаж на Словакия, което подготвя трикратния бивш министър-председател за нов опит за власт срещу администрацията на малцинството.

"Правителството и президентът до голяма степен са отговорни за повишаването на цените, защото въвлякоха Словакия във война, с която тя няма нищо общо", заяви Фицо пред свои поддръжници във вторник в словашката столица Братислава. "Предсрочните избори са начинът да се излезе от тази криза."

Опасността е, че предвид правилата на ЕС за вето, Словакия ще се присъедини към Унгария като потенциална спирачка на решимостта на блока да се противопостави на Путин с енергийни санкции, каза Месезников. Фицо може да се превърне в по-мека версия на Орбан, каза той, и да действа като "нарушител на сделката".

В съседната Чехия крайнодясната партия "Свобода и пряка демокрация" за първи път зае второ място в социологическо проучване този месец, изпреварвайки всички управляващи партии. Това се дължи на нейния "протестен характер" предвид несигурността сред гражданите, заяви базираната в Прага социологическа агенция STEM.

Томио Окамура, син на майка чехкиня и баща японец, се превърна в лицето на чешкия национализъм като лидер на партията. В парламента този месец той разкритикува правителството като група от "подстрекатели към война", които действат от името на Украйна.

Членове на партията му говориха на протест в Прага по-рано този месец, на който се събраха около 70 000 протестиращи, призоваващи за повече държавна помощ, като някои обвиняваха правителството в преференциално третиране на украинците пред своите.

"От самото начало казвам, че налагането на икономически санкции срещу Русия е пълна глупост", заяви Окамура на уебсайта на партията. Европа, след като започне да замръзва през зимата, в крайна сметка ще се окаже, че "пълзим към Русия на колене" за помощ, каза той.

Енергийната криза в Европа струва на 27-те държави-членки на ЕС и на Обединеното кралство почти 500 млрд. евро, тъй като правителствата се опитват да смекчат удара от покачващите се цени, изчисли тази седмица мозъчният тръст Bruegel.

Както отбелязаха опозиционните лидери в Братислава във вторник, тяхното мнение, че разходите са непосилни, се споделя и от протестиращите в Западна Европа. Дипломат от ЕС заяви, че Франция и Германия са наясно, че тежката и продължителна зима, белязана от прекъсвания на електрозахранването и високи сметки, може да затрудни овладяването на недоволството.

В Германия това се отнася най-вече за бившия комунистически изток, където мнозина все още изпитват по-големи симпатии към Русия, отколкото към САЩ. Германското правителство се опасява, че комбинацията от рязко покачващи се цени на енергията, надвиснала рецесия и ускоряваща се инфлация може да доведе до социални вълнения през зимата. Страната национализира най-големия си вносител на газ, за да предотврати срива на енергийната индустрия.

Според проучване на Forsa 42% от източногерманците подкрепят санкциите срещу Русия в сравнение с 66% в западната част на страната. Канцлерът Олаф Шолц неотдавна обвини опозицията, че се възползва от енергийната криза, по време на рядко избухване в парламента.

Както и в Словакия, крайните политически сили се обединиха в протест в Германия миналата седмица. Радикалната левица Die Linke организира демонстрация в източногерманския град Лайпциг срещу енергийната и социалната политика на правителството. Транспарантите, държани от техните поддръжници, показваха сходни искания - намаляване на цените на енергията и сключване на мир с Путин.

Във Франция безусловната подкрепа за санкциите срещу Русия сега е 40% в сравнение с 46% през март, според проучване на Elabe за BFMTV. Това се случва в момент, когато инфлацията в еврорегиона наближава двуцифрени стойности.

Лидерът на крайната десница Марин Льо Пен, която зае второ място на президентските избори през април, разкритикува правителството за 15% увеличение на цените на електроенергията и газа и прогнозира, че ще се наложи да се увеличат данъците, за да се платят механизмите за защита на бизнеса и потребителите от по-голямо увеличение на цените.

По време на протеста в Братислава беше ясно накъде е насочен гневът. Подкрепяйки изявлението на Путин, че е нахлул в Украйна, за да се бори с "фашисткото" ръководство в Киев, 55-годишната Юлия Лачковичова държеше саморъчно направен плакат, деклариращ подкрепа за неговия разказ. 

ЕС, НАТО и САЩ са "убийци на народи по икономически, а също и по физически начин", каза тя. "Путин отдавна предупреди света. Фашизмът в целия ЕС се надига и всички си затварят очите за това".