В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Чанков: Енергийните мерки на ЕК ще зачеркнат планираните инвестиции в сектора

Доц. д.н. Георги Чанков, преподавател във Факултет "Международна икономика и политика" в УНСС, "В развитие", 15.09.2022 г.

15:55 | 15 септември 2022
Обновен: 09:46 | 19 септември 2022
Автор: Даниел Николов

Мерките за справяне с енергийната криза, изложени в речта на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в сряда, са половинчати в най-добрия случай и могат да имат обратен ефект. Една част от производителите на енергия ще излязат от сектора, а останалите ще отложат или зачеркнат планираните инвестиции в сектора. ЕС се поставя в много тежка дългосрочна губеща позиция, в която може да замести енергийния внос от Русия, но ще бъде обречен да произвежда скъпо заради цените от други източници и да изгуби конкурентните си позиции на световните пазари. Под привидното политическо единство на ЕС всяка страна си защитава интереса и колкото по-голям става енергийният недостиг, толкова по-егоистични ходове ще наблюдаваме. Това каза доц. д.н. Георги Чанков, преподавател във Факултет "Международна икономика и политика" в УНСС, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Имаше много комични твърдения в речта (на фон дер Лайен), но притесненията идват оттам, че очевидно на най-високото ниво на изпълнителната власт на ЕС стоят хора, които не осъзнават сериозността на положението, в което те самите в продължение на повече от десетилетие са вкарали съюза, имам предвид основно енергийната тематика. ЕС се намира в състояние на война срещу Русия, но ЕС през изминалите повече от шест години много допринесе за започването на тази война - с позицията по политически промени в Украйна през 2014 г., Минските споразумения."

Със своята енергийна политика ЕК сама предизвика настоящата енергийна криза, която започна преди повече от година - войната само изостря ефектите й, добави Чанков.

Западни анализатори предупреждаваха, че руските интереси трябва да бъдат отчетени, без да е задължително да бъдат приети, каза Чанков в коментар за отношенията между Брюксел и Москва. "Гласовете от Източна Европа далеч не са най-трезвите и най-разсъдливите (по отношение на Русия)... Те бяха ретранслатори на вижданията на някои крайни кръгове в САЩ и Западна Европа, които искат да върнат Русия в ролята й на подчинен енергиен суровинен придатък на Запада, каквато роля тя игра през 90-те години и което за малко не уби обществото и държавата. Позоваването на точно тези източно европейски политици, които нямат самостоятелно мнение, означава че фон дер Лайен или е скъсала с реалността или съзнателно избягва да се свърже с нея."

ЕК от години работи за създаването на свободен енергиен пазар в целия ЕС, но пропусна, че "в енергетиката и доставките на електричество и газ има технологичен монопол", каза Чанков.

"Ние не разполагаме с няколко контакта, в които да бръкнем в зависимост откъде потича най-евтиното електричество; не разполагаме с няколко тръби, по които тече газ, за да решим кой кран да отворим. Технологичният монопол изисква съвсем други планиране и икономически разчети - вложенията в енергетиката са дългосрочни... Мерките, които предлага ЕК, биха работили, ако енергетиката бе изцяло под държавен контрол."

Структурата на производството и потребление на електроенергия в България означава, че страната може да се "отърве сравнително по-леко", смята Чанков.

Според Чанков е смешно да се твърди, че икономиката на Русия е "на парчета" в резултат на западните санкции, като припомни водещите ѝ позиции в производството и износ на земеделски стоки и реиндустриализацията на страната. Чанков даде за пример скорошната поръчка на "Аерофлот" за 1000 самолета, които трябва да бъдат произведени до 2030 г., без да се разчита на внос от западни държави.

В следващите пет години ЕС може да изгради нужната му инфраструктура да замести руския енергиен внос с втечнен газ от САЩ или Катар, но за това време Русия ще направи същото, за да пренасочи суровините си към пазарите в Азия. Катар ще настоява за гаранции за изкупуване на количествата, за които тепърва ще развива капацитет, а Азербайджан вероятно ще продава на борсови цени своите ограничени количества, каза Чанков.

"Става въпрос за надпревара във времето кой по-бързо ще изтощи ресурсите си. Не е невъзможно в края на тези пет години големите икономики на Китай, Индия, Турция и други да разполагат с изобилен доставчик на евтини суровини и евтина енергия и Евразия да вземе такава преднина, която да не позволи да се поддържа сегашния комфорт на ЕС."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.