Европа готви планове за спиране на тока, за да предотврати зимния енергиен хаос

За Европа много ще зависи от времето през следващите месеци. Малките колебания в температурата могат радикално да променят нуждите от енергия

11:02 | 15 септември 2022
Автор: Тод Гилеспи и Франсоа Де Бопюи
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В Европа е декември и температурата пада. Хората имат включено отопление, докато готвят вечеря, пускат пералнята, гледат телевизия. Но във Франция мрежовият оператор изчерпва възможностите си да поддържа светлините включени.

Компанията е издала „червен“ сигнал, което означава, че доставките са на своя лимит. Тя вече е прекъснала някои големи индустриални потребители и е намалила напрежението и дори е изпратила масово искане до домакинствата да ограничат потреблението на електроенергия.

Мнозина се съобразяват, но е критично време. Операторът трябва да предприеме драстичната стъпка за спиране на захранването на някои места, за да избегне пълен колапс на системата.

Това е драматичен сценарий, но такъв, за който правителствата в цяла Европа се подготвят, тъй като енергийната криза, обхванала континента, се влошава с всяка изминала седмица. В сряда френското Reseau de Transport d’Electricite заяви, че вероятно ще трябва да поиска от страната да намали потреблението няколко пъти през тази зима, за да избегне прекъсвания на тока. Финландия също засили предупрежденията си за прекъсвания.

Повишената тревога следва решението на Русия да спре доставките на газ през ключовия тръбопровод "Северен поток", което допълнително повишава перспективата за недостиг на газ за отопление на домовете и производство на електричество. Владимир Путин многократно намали потоците към Европа през тази година като отмъщение за санкциите, наложени след нахлуването на страната му в Украйна.

„Реалността е, че в Европа няма достатъчно газ“, каза Ед Биркет, ръководител на енергетиката и климата в Onward, базиран в Лондон мозъчен тръст. „Ако търсенето не бъде намалено, тогава предприятията ще бъдат принудени да излязат от мрежата, а в екстремен сценарий домакинствата могат да бъдат принудени да излязат от мрежата.“

Има много скорошни прецеденти. Мрежата на Тексас спря през 2021 г. по време на студено време, оставяйки милиони без електричество в продължение на дни. Калифорния се доближи до такава ситуация този месец по време на екстремни горещини.

Южна Африка добре познава непрекъснатите прекъсвания на тока, до голяма степен поради години на недостатъчно инвестиране и пренебрегване на поддръжката. Те са планирани в различни зони в определени часове, когато държавната компания Eskom Holdings SOC Ltd. не може да гарантира достатъчно мощност.

Въпреки че жителите там имат опит, прекъсванията могат да бъдат силно разрушителни, да парализират уредите, да изключат Wi-Fi и да деактивират пътните сигнали.

За Европа много ще зависи от времето през следващите месеци. Малките колебания в температурата могат радикално да променят нуждите от енергия. Във Франция спад от 1 градус по Целзий обикновено увеличава търсенето на електроенергия с около 2400 мегавата, мощността на около два от нейните 56 ядрени реактора.

„Ако имаме наистина екстремна зима, това би имало толкова вредно въздействие върху нашата мрежа, колкото и за Тексас“, каза Адам Бел, консултант, който преди това е ръководил енергийната стратегия в Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия на Обединеното кралство. „Всичко, което хората могат да направят сега, за да намалят търсенето си, ще помогне на общата кауза.“

Европейската комисия предложи в сряда регламент, призоваващ правителствата да намалят общото потребление на електроенергия с 10%, както и задължително намаление с 5% по време на пиковите часове.

Анализатори от Goldman Sachs Group Inc. казаха в доклад, че „колкото повече намаления виждаме, особено през лятото, в потреблението на газ, толкова по-малка е вероятността Европа да се сблъска с прекъсване на тока“.

Но някои мерки за правителствена помощ могат да допринесат за проблема. Ограниченията на цените, целящи да помогнат на потребителите и бизнеса да се справят с растящите цени, намаляват стимулите за по-ниско потребление.

Влияят и други фактори. Франция, традиционно най-големият износител на електроенергия в Европа, може да се наложи да внася големи количества електроенергия тази зима, тъй като Electricite de France SA се бори с намалената надеждност на стареещия си ядрен флот. Сухото лято засегна хидроенергията в цяла Европа, включително в Норвегия, също традиционно голям износител.

Ако кризата ескалира, спирането на електрозахранването в домовете е последна мярка и има редица опции, които властите ще предприемат първо.

Най-лесните вече започнаха. Правителствата препоръчаха намаляване на термостатите и вземане на по-кратки душове и намаляват собственото си потребление, като понижават температурите в обществените басейни и изключват външното осветление на обществените сгради през нощта.

Обичайната следваща стъпка е големите енергоемки компании, много от които вече имат предварително договорени споразумения с правителствата, да намалят потреблението или да затворят.

След това изборите стават още по-неприятни.

В случая на Франция системата Ecowatt позволява на хората да наблюдават прогнозите за доставките и търсенето на електроенергия дни напред, с три нива: зелено, оранжево и червено. Ако операторът на мрежата очаква ситуацията да стане критична, той ще издаде предупреждение предната вечер.

„В редки случаи, когато не могат да бъдат покрити всички нужди от електроенергия, могат да бъдат организирани локални, контролирани прекъсвания с продължителност максимум 2 часа“, се казва в уебсайта на EcoWatt.

Планираните преъсквания на електроенергия, макар и лоши, все още са по-добри от неконтролираните прекъсвания на тока поради непрестанното напрежение на доставките. Те позволяват на операторите да ограничат прекъсванията, вместо да бъдат потопени в хаотична ситуация, в която са нужни дни, за да се възстанови всичко.

Подобни процеси има и на други места. Ако планът за извънредни ситуации бъде задействан в Обединеното кралство, първо ще се изиска от домакинствата и индустриите да се опитат да пестят енергия. Следващата стъпка би била затварянето на големи енергоемки компании.

Скорошни доказателства от Калифорния показват, че подобни мерки работят. На 6 септември Службата за спешни случаи на щата обяви най-високото ниво на аварийна ситуация в мрежата, след което изпрати текстово предупреждение: „Изключете или намалете несъщественото захранване, ако здравето позволява, сега до 21:00 часа.“

В рамките на минути потреблението на енергия спадна. Аварията по-късно беше отменена без никакви прекъсвания.

Франция публикува свои собствени оценки в опит да насърчи спазването на подобни искания. Ако всяко домакинство изключи една електрическа крушка, това ще спести до 600 мегавата, което се равнява на потреблението на 600 000 жители.

„Като цяло посланието за намаляване на търсенето в цяла Европа сега изглежда все още не е дошло“, каза Симоне Талиапиетра, сътрудник в мозъчния тръст Bruegel в Брюксел. „Просто се разходете из нашите градове – все още виждате супермаркети затворени през нощта с включени светлини. Просто все още не сме там.”