В Словакия разследват член на Управителния съвет на ЕЦБ по обвинения в корупция

Петър Казимир е гуверньор на Централната банка в Словакия и финансов министър в предишното правителство

14:28 | 13 октомври 2021
Обновен: 14:30 | 13 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
В Словакия разследват член на Управителния съвет на ЕЦБ по обвинения в корупция

Директорът на Централната банка в Словакия и член на Управителния съвет на Европейската централна банка Петър Казимир беше обвинен във вземане на подкуп.  Обвинението идва от новото правителство, което пое властта след като оставката кабинета на Робърт Фицо през 2020 г., съобщава Bloomberg.

Казимир беше финансов министър в правителството на Фицо до 2019 г., когато беше назначен за гуверньор на държавната банка на Словакия. Според разследващите именно в ролята си на министър, Казимир е получавал подкупи. Той отхвърля тези обвинения, като адвокатът му Ондрей Муларчик твърди, че подготвя възражение.

Най-малко четири месеца ще продължи разследването на случая, като ако бъде признат за виновен, предвиденото наказание е от две до пет години затвор.

Петър Кремски, депутат от управляващата коалиция на Словакия, заяви пред вестник DennikN в сряда, че следващата седмица ще внесе предложение в парламентарна комисия с искане от правителството да поиска от президента да отстрани Казимир от поста му. Съгласно словашкото законодателство, дела, свързани с освобождаване на управители на централни банки, се решават от съда на Европейския съюз. Съгласно законодателството на ЕС на правителствата е забранено да уволняват централните банкери, освен ако не се докаже сериозно нарушение.

Казимир е вторият управител на централната банка от източна страна от еврозоната, изправен пред обвинения за подкуп. През 2018 г. Ilmars Rimsevics, бивш латвийски член на Управителния съвет на Европейската централна банка, беше задържан и изправен пред съда.

 Казимир е най-високопоставеният член на предишния словашки кабинет, попаднал в антикорупционния натиск от правителството, което пое властта миналата година след кампания, насочена към борба корупцията.

През последното десетилетие редица членове на Управителния съвет на ЕЦБ бяха изправени пред обвинения в корупция.

През 2018 г. Латвия забрани на управителя на централната си банка да участва в заседанията на ЕЦБ, след като той беше oбвинен във вземане на подкуп - обвинение, което латвийският гуверньор отричаше.

ЕЦБ заведе дело срещу властта в Латвия, обвинявайки страната в нарушаване на независимостта на централната банка. Европейският съд се произнесе в полза на ЕЦБ и принуди Латвия да възстанови управителя на централната банка, тъй като не бяха установени достатъчно доказателства за корупция.