Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Керемедчиев: Фицо е доказал, че говори едно, а прави друго

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в "Бизнес старт" 02.10.2023

12:41 | 2 октомври 2023
Обновен: 14:34 | 2 октомври 2023
Автор: Георги Месробович

Дезинформацията е изводът след изборите в Словакия, на които спечели партията на бившия премиер на страната Роберт Фицо. Това обаче не означава, че ще му е лесно да създаде правителство и да изпълни обещанията си, а дезинформацията в страната и в Източна Европа е с дълбоки корени, които е трудно да бъдат изкоренени, това коментира Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

Основният извод след изборите в Словакия, проведени тази събота, е: засилена дезинформация и медийни атаки организирани през руското посолство в Братислава, което промени мнението и нагласите на гласоподавателите, каза Керемедчиев. Тези медийни атаки целят да очернят Украйна и да обосноват действията на Кремъл, относно окупацията на Крим 2014 г. или окупираните в момента територии. Според Керемедчиев за последните месеци са разкрити над 365 хиляди дезинформационни съобщения, а близо 53% от гражданите вярват на дезинформацията, а едва 31% вярват, че Украйна е в правото си да се защитава.

Дори и спечелил изборите с около 23%, бившият премиер Роберт Фицо няма да е лесно да сформира правителство, тъй като дори и съюз с най-близкия им партньор – HLAS(Глас), няма да достигне за получаване на нужните мандати, каза гостът. Интересно е да се спомене, че по време на управлението на Фицо, Словакия влиза в еврозоната и е „надежден и предсказуем член“ на НАТО и ЕС.

Бившият премиер стъпва върху добри проучвания на настроенията, смята Керемедчиев. Много добре "яхна" вълната. Вълна създадена от руската дезинформация в страната. Основният слоган на Фицо бе „Нито един патрон повече за Украйна“, което изглежда е популярното мнение. Гостът отбелязва, че Словакия вече е предоставила всяко военно оборудване, което е могла да предостави на Украйна, но тъй като Словакия е сериозен производител на боеприпаси, той смята, че е вероятно Словакия да продава, а не да предоставя боеприпаси на Украйна.

„Едно е да спечелиш изборите друго е да изпълниш обещанията.“

Относно темата за приликите и разликите между Фицо и Орбан, гостът заяви, че с времето се е доказало това, че Орбан отстоява принципите и обещанията си, доколкото Фицо „говори едно и прави друго“. Керемедчиев смята, че за Фицо би било по-трудно да отстои принципите си, тъй като държавата се намира в тежко икономическо състояние. Словакия е с най-високия бюджетен дефицит в еврозоната, който се очаква да е около 6,8%. Това дава на ЕК лостове да оказва влияние, защото страната ще се нуждае от средства, обясни гостът.

„Много е вероятно Словакия, да бъде по-близка като Унгария като изказ, но въпреки това едва ли ще говорим за поредния троянски кон на Путин в Европа.“

Най-големият риск от резултата е да се повтори този сценарии в други страни в източна Европа. Гостът обясни, че и в България путинофилите са „по-гръмогласни“.

На въпроса дали се прави достатъчно в страни от ЕС, за да се спре дезинформацията, гостът отговори, че видимо не.

„Тези корени са с много дълбоки и едва ли могат да бъдат изкоренени толкова лесно.“

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.