Новата търсачка на Google е лоша новина за уеб икономиката

Изключително значима актуализация с AI може, ако работи по предназначение, значително да намали количеството трафик, което получават уебсайтовете

07:07 | 16 май 2024
Автор: Дейв Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Повече от две десетилетия едно просто ръкостискане оформя начина, по който хората намират информация онлайн. Работи по следния начин: уебсайтовете позволяват на уеб робота на Google да индексира съдържанието им, така че да може да се показва в резултатите от търсенето. Уебсайтовете получават трафик и Google се превръща в Google – една от най-ценните компании на планетата, поради организирането на цялата тази информация, поставянето на реклами до нея и изграждането на доходоносни инструменти на всичкото отгоре.

Но какво се случва, когато половината от тази сделка изчезне? Това си мислех във вторник, когато Google представи „Прегледи с AI“ на своята годишна конференция за разработчици. Това е непретенциозно име за изключително значима актуализация на неговата търсачка, която – ако работи по предназначение – може значително да намали количеството трафик, което получават уебсайтовете.

AI Overviews се основава на нещо, което Google прави от известно време, но сега отива значително по-напред. Мнозина ще знаят какво се случва, когато търсят име на знаменитост. Преди „органичния“ списък с резултати от търсене на потребителя се представя панел с факти, който извлича информация от източници – обикновено Wikipedia – за предоставяне на основна информация, без да е необходимо да посещава уебсайта, съдържащ изходния материал.

Скоро AI Overviews ще се намеси за много по-широк набор от приложения. На сцената ръководителят на Google Search Лиз Рийд описа как ще се предоставя информация за филми, пътувания, книги „и много други“. Видео демонстрация показа човек, който пита Google „Защо моята свещ гори неравномерно?“ и бързо се показва параграф с обяснение и решение. Не са необходими повече кликвания.

Разбира се, Google не е написал тази информация - някой друг го е направил. Или, по-вероятно, редица хора са го направили; техният опит е синтезиран в един ясен отговор. Панелът, задвижван от AI, със сигурност съдържа връзки към свързано съдържание в мрежата, но често няма причина да кликнете върху него. Той е ефективен за потребителя и със сигурност е добър за Google, но ръкостискането е прекъснато.

Пуснат в САЩ тази седмица и в голяма част от света до края на годината, AI Overviews е тревожно развитие за по-широката уеб икономика. Мислете за Wikipedia като за канарче: когато Google започна да показва информацията оттам директно в резултатите от търсенето, трафикът рязко намаля поради това, което аналитичната фирма SimilarWeb нарече ефекта на „нулево кликване“ – потребителите получават информацията, която търсят, без да е необходимо да кликват до източника.

Всяко „нулево кликване“ е удар за уеб издателите. Вече страдайки от огромен спад в трафика от социалните медийни компании, които са по-малко заинтересовани от отразяването на текущите събития, издателите ще бъдат по същия начин изкарани от приоритетите на Google, която се стреми да се конкурира с всеобхватни AI инструменти като ChatGPT и Perplexity.ai. Перспективата е мрачна: Gartner прогнозира 25% спад в трафика от търсачките до 2026 г., оценка, която изглежда консервативна. Експерт по SEO каза пред Washington Post, че издателите очакват да бъдат „премазани“.

От своя страна Google не е съгласна с тази оценка. В публикация в блог Рийд отбеляза, че: „Виждаме, че връзките, включени в AI Overviews, получават повече кликвания, отколкото ако страницата се е появила в традиционен уеб списък за тази заявка“ – въпреки че това не казва нищо за въздействието върху други връзки, които биха обикновено се появяват на страница с резултати от търсенето, но сега ще бъдат избутани далеч под съдържанието от AI. Говорител на Google подчерта, че компанията осъзнава, че за да има съдържание за вграждане в AI, създателите на съдържание трябва да имат стимул да го създават на първо място - така че Google каза, че ще следи отблизо ефекта, който AI Overviews има върху трафика (макар че колко много обществеността ще знае за тези ефекти не е ясно).

Това, което Google по същество продава, е по-чист, по-опростен начин за използване на интернет, който премахва много от досадите на съвременната мрежа и просто дава на потребителите информацията, която търсят. Всеки може да приветства това, но трябва да се признае, че основната причина голяма част от мрежата да е бъркотия е заради Google. Години наред уебсайтовете се опитват да угодят на алгоритмите за класиране на Google, тъпчат статии с ключови думи, използват малки трикове – някои невинни, други не – за да дадат на съдържанието най-добрата възможност за издигане до върха, защото победата в Google означава оцеляване.

AI Overviews е Google, който почиства собствената си каша, но това е удар за създателите на съдържание в ерата на AI.

Дейв Лий е технологичен колумнист на Bloomberg Opinion в САЩ. Преди това е бил кореспондент на Financial Times и BBC News.