Паричната политика може да увеличи изоставането на лирата от еврото през 2023 г.

Ако Федералният резерв продължи да увеличава лихвите, еврото може и да не поскъпне много спрямо долара

17:30 | 20 декември 2022
Автор: Наоми Тайджитсу 
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През тази година британската лира поевтиня спрямо еврото и има риск тази тенденция да продължи и през 2023 година, пише Наоми Тайджитсу за Bloomberg.  

Британската валута е подложена на натиск от Английската централна банка, която започна да става по-предпазлива по отношение на по-нататъшното повишаване на лихвените проценти, точно когато Европейската централна банка засилва реториката си относно необходимостта от повече действия за укротяване на инфлацията. Анализатори, включително от Royal Bank of Canada и Bank of New York Mellon, смятат, че еврото ще поскъпне спрямо лирата.

Тези очаквания се основават на нещо, което се очертава като ключова тема за новата година: раздалечаването на паричната политика. След агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на централните банки по целия свят през тази година търговците се питат в коя страна банкерите ще мигнат първи.

"Това е нещо, което се случва системно - неправилно оценяване на очакванията за лихвените проценти - и най-крайният пример за това е двойката евро-лира", казва Адам Коул, ръководител на валутната стратегия в RBC. Той очаква валутната двойка да поскъпне с повече от 3% до края на 2023 г. и да достигне 0,90 - ниво, наблюдавано за последно по време на пазарния хаос на "минибюджета" на Обединеното кралство в края на септември.

Еврото е

Макар че консенсусът в проучване на Bloomberg е за покачване до 0,89, от сегашните нива около 0,87, Commerzbank AG и TD Securities очакват двойката да достигне ниво от 0,90 до юни. Настроенията се обърнаха срещу лирата след последните за годината срещи на централните банки през миналата седмица.

Макар че и Английската централна банка, и ЕЦБ повишиха лихвените проценти с 50 базисни пункта, при първата двама членове с право на глас призоваха да не се правят промени, докато решението на втората беше последвано от хор от политици, които заявиха, че лихвите ще трябва да се повишат повече от това, което пазарите очакват. Това накара еврото да поскъпне с 1,4% през миналата седмица и да достигне едномесечен връх спрямо лирата.

 

Като се има предвид, че Федералният резерв също се придържа към мнението си за необходимостта от още увеличения на лихвените проценти, за да се довърши работата по намаляване на инфлацията, еврото може и да не поскъпне особено много спрямо долара, където позиционирането вече е в полза на общата валута, казаха стратези.

Продължаващото затягане на паричната политика от страна на Фед и ЕЦБ също така увеличава шансовете за по-твърдо приземяване на световната икономика, което би било негативно за по-рискови активи като паунда, каза Лий Хардман, валутен стратег в MUFG.

Залозите в