Мистериозните изходящи потоци на Турция достигнаха близо $10 млрд. по изборите

Графика на деня, 13.05.2024 г.

18:00 | 13 май 2024
Обновен: 18:41 | 13 май 2024
Автор: Берил Акман
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Необяснимото изтичане на капитали от Турция отново нарасна през един месец, когато гласоподавателите отидоха до урните, повторение на източването на пари, което претърпя в навечерието на националните избори преди година.

Нетните грешки и пропуски - или пари с неизвестен произход - са намалели с близо 10 милиарда долара през март, като почти са достигнали обема за май 2023 г., според данните за платежния баланс, публикувани в понеделник. Изходящите потоци намалиха резервите на централната банка с приблизително същата сума, като дефицитът по текущата сметка нарасна до 4,5 милиарда долара, далеч надхвърляйки средната прогноза в проучване на Bloomberg сред икономисти.

Изборите доведоха до изтичане на пари от Турция в отражение на безпокойството от риска от рязка девалвация на валутата след вота. Лирата загуби цели 7% за един ден след изборите за президент миналата година.

Все пак мащабът на изтичането на капитали от Турция през март е изненада, като се има предвид преминаването към по-конвенционални икономически политики от миналия юни и фокуса на централната банка върху осигуряването на реално поскъпване на лирата.

Турската валута остана на относително стабилен курс след местните избори, като спечели 0,5% спрямо долара, въпреки че партията на президента Реджеп Тайип Ердоган претърпя историческо поражение в някои от най-големите градове на Турция.

Твърдата валута и златото често се превръщат в предпочитано убежище за турците, разтревожени от икономическата и политическа нестабилност. През март вносът на злато представлява около една четвърт от общия дефицит по текущата сметка.

Допълнителните фискални корекции трябва да помогнат за поставянето на външните финанси на Турция на по-устойчив път чрез забавяне на вътрешното търсене, каза базираният в Истанбул икономист Халък Бурумчекчи.

Въпреки че вносът на злато се възстанови през март и април, Бурумчекчи очаква дефицитът по текущата сметка да намалее през 2024 г. с една трета спрямо миналата година до 30 милиарда долара.