Спадът на имотите в Европа отслабва с увеличаването на наемите

Графика на деня, 15.05.2024 г.

10:02 | 15 май 2024
Автор: Джак Сидърс
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

След почти две години на падане на оценките, спадът на бизнес имотите в Европа се успокоява.

Стойностите паднаха само с 0,5% през трите месеца до март, значително по-бавен темп на спад от спада от 3,4%, регистриран през последното тримесечие на миналата година, показват данните, събрани от Altus Group. Въпреки че цифрата представлява седмото поредно тримесечие на свиващи се стойности, скромното намаление представлява най-доброто представяне от юни 2022 г., показват данните на Altus.

Стойностите на имотите бяха засегнати от по-високите лихвени проценти, тъй като купувачите изискват по-добра възвращаемост на фона на по-високите доходи от нискорисков държавен дълг. Част от това въздействие беше компенсирано от покачващите се наеми, но несигурността относно момента на намаляване на лихвените проценти изтегли спада, който започна след нахлуването на Русия в Украйна в началото на 2022 г.

„Нивото на спад на стойността намаля значително във всички сектори на пазара“, пише в доклад от сряда ръководителят на анализите на ефективността на Altus, Фил Тили. „Пазарът може да бъде разделен на два лагера, като спадът на индустриалната и жилищната стойност отслабва най-много, докато стойностите на търговските имоти и офисите продължават да падат повече от средното.“

Складовете записаха най-доброто представяне на паричния поток през тримесечието, с 1,4% увеличение, което помогна най-вече да компенсира въздействието на по-високите доходности и остави стойностите само с 0,2% по-ниски. За разлика от това анемичният ръст на паричните потоци за офис имоти и имоти за търговия на дребно означава спад на стойностите съответно с 0,8% и 1,1%.

Изчисленията на Altus се основават на пул от над 29 милиарда евро (31,3 милиарда долара) собственост в основни паневропейски фондове за имоти от отворен тип.