Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

ВЕИ капитализмът в България: Закъсняхме и пак не се поучихме от другите

Симеон Белорешки, управител на "Стратум Инженеринг", "Бизнес старт", 14.05.2024 г.

11:30 | 14 май 2024
Обновен: 12:17 | 15 май 2024
Автор: Даниел Николов

Проблемите с ВЕИ в България са много сериозни, защото няма добра комуникация и няма ясна стратегия какво прави държавата и какво ще бъде нейното участие. Навлизането на ВЕИ се ускорява все повече и повече, но го правим по най-трудния начин, коментира Симеон Белорешки, управител на "Стратум Инженеринг", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Хем закъсняхме, хем не взимаме уроците от другите преди нас. Малко или повече взимаме най-лошите примери и ги повтаряме при нас и случихме капитализма по най-трудния начин."

Китай например видя възможността на зеления преход да прескочи част от развитието на енергийния сектор, макар това да бе направено със значителен контрол от държавата, напомни Белорешки. България даде значителни субсидии за изграждането на фотоволтаични паркове преди 15 години, създаде се усещане в обществото, че това не е станало по напълно прозрачен начин, а твърденията че това е полезно за обществото бяха съпътствани с постоянни повишения на цените на електроенергията, каза Белорешки.

"Същото го виждаме и сега. Въпреки че цената на тока на борсата непрекъснато пада през деня, когато е основната консумация, но това което се случва е, че ние имаме огромни излишъци от енергия и не знаем какво да ги правим. В същото време инвестициите в батерии ги няма."

Няма обяснение защо няма изградени мощности за съхранение на ток въпреки инвестициите през годините, каза Белорешки. Същата неяснота витае около причината за повредата на ПАВЕЦ.

В момента вече има макрорамка и програма за изграждане на батерии, но опасенията са, че финансирането може да отиде директно за закупуването на батерии от Китай, без да се създава производство и добавена стойност в България, каза Белорешки. Във всички държави от ЕС има изисквания за местно участие, но в българския търг такова изискване липсва.

"Държавата отново е един страничен наблюдател и нещата общо взето стават хаотични."

Европа като цяло изостава с инсталирането на батерии, но пазарът на електроенергия е много по-силно интегриран от САЩ или Австралия, така че мрежата може да бъде балансирана много по-лесно, коментира Белорешки. "Енергийната система се справи блестящо" с напълно неочакваните и съвпадащи спирания на газа от Русия и проблеми в АЕЦ на Франция, добави той. В бъдеще ВЕИ ще има все по-голямо участие в общия микс и това ще наложи и повече батерии.

Войната на Русия в Украйна ускори зеления преход на ЕС, след като Владимир Путин показа колко страшна е зависимостта от фосилната индустрия що се отнася до националната сигурност, коментира Белорешки. Китай от своя страна прави нещото, от което се нуждае целият свят - евтини соларни панели. В момента има опасения, че зеленият преход едва ли не зависи от Пекин, но подобни опасения имаше и при навлизането на евтина японска стомана в САЩ през 80-те, напомни той.

За да предпазят собствените си производства на панели, електромобили, батерии, САЩ ще наложат мита на вноса от Китай, но ЕС едва ли ще може да следва същата политика. САЩ вече подсигуриха собтвеното си производство чрез субсидиите по IRA, с които привлякоха големи производства на своя територия, включително и от китайските гиганти, обясни Белорешки. Китай може да се заобиколи европейските ограничения по подобен начин - чрез отварянето на свои фабрики в ЕС като производствата на батерии и електромобили в Унгария.

"Това не е нещо непременно лошо, но има напрежение в ЕС. Другият вариант е да правим соларни панели в ЕС, но ще бъдат по-скъпи - кой печели от цялата работа. Тази дискусия скоро ще се реши."

Какви са предизвикателствата пред индустриалните потребители на зелена енергия, как Испания успява да съхрани електроенергия за цели три дни, какъв е правилният енергиен микс за България може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.