Maersk предвижда свиване на световната търговия с до 2,5% през 2023 г.

Графика на деня, 08.02.2023 г.

14:40 | 8 февруари 2023
Автор: Кристиан Виенберг
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

A.P. Moller-Maersk A/S, лидер в глобалната търговия, каза, че обемите на контейнерните превози може да се свият до 2,5% тази година, тъй като икономическият растеж в света ще бъде „приглушен“.

Базираният в Копенхаген гигант в контейнерните превози заяви, че очаква да расте в съответствие с пазара, докато разкри насоки за 2023 г., които не отговарят на прогнозите на анализаторите.

Пазарът на корабоплаването се нормализира след две години на изключително високи тарифи за навло, когато сривовете в доставките и недостигът на плавателни съдове позволиха на Maersk и колегите ѝ да налагат по-високи цени за своите услуги и да генерират рекордни печалби.

Датската компания, която обработва около една шеста от всички контейнери в света, заяви в сряда, че търсенето в индустрията за контейнерни превози се очаква да бъде в диапазона от отрицателни 2,5% до положителни 0,5%. Това се сравнява с прогнозата от ноември за „като цяло равен до отрицателен“ пазар.

Maersk каза в сряда, че основните печалби преди лихви и данъци може да достигнат едва 2 милиарда долара през 2023 г. в сравнение с 31,2 милиарда долара през 2022 г. Компанията също така очаква да регистрира такса за преструктуриране от 450 милиона долара за своите марки през първото тримесечие.