Борсата в Ню Йорк ще анулира сделки след "системен проблем" в търговията

Няколко часа след проблема, който разтърси "Уолстрийт" във вторник, борсата идентифицира повече от 250 акции, които са засегнати

19:35 | 25 януари 2023
Автор: Катрин Дохърти и Джесика Ментън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нюйоркската фондова борса (NYSE) заяви, че някои сделки ще бъдат обявени за „невалидни“ след грешка, която накара стотици ценни книжа да започнат търговия във вторник без начална цена на търга.

Борсата каза, че транзакциите в група акции ще бъдат преразгледани като „явно погрешни“ съгласно правилата на NYSE. Това се отнася за сделки с определени ценни книжа, които не са провели начален аукцион, които са се случили след звънеца в 9:30 сутринта, но преди да бъдат зададени определени прагове, които обикновено ограничават нестабилните колебания, и които са били изпълнени твърде далеч от референтната цена.

В актуализирано изявление на уебсайта си няколко часа след проблема, който разтърси "Уолстрийт", борсата идентифицира повече от 250 акции, които са засегнати.

NYSE не уточни какво е предизвикало това, което нарече „системен проблем“ в началото на сесията, нито каза колко може да струва в крайна сметка.

„Такива събития са изключително редки и ние обстойно проучваме активността през деня, за да осигурим най-високо ниво на устойчивост на нашите системи“, каза главният оперативен директор на NYSE Майкъл Блаугрунд. „Завършихме деня с нормално затваряне на пазара и очакваме редовно отваряне в сряда.“

Проблемът предизвика необичайни колебания и спиране на търговията, което накара десетки от най-големите американски компании да се сринат или скочат - в някои случаи да се движат с 25 процентни пункта между най-високото и най-ниското ниво за броени минути. Банки, търговци на дребно и индустриални компании бяха сред засегнатите, включително Wells Fargo & Co., McDonald's Corp., Walmart Inc. и Morgan Stanley.

И все пак количеството акции, търгувани на цени извън пазарните, беше само малка част от обичайния обем на акциите, при които обикновено милиони акции сменят собствениците си всеки ден. В компании като McDonald's и Verizon Communications Inc. няколко хиляди акции стигнаха цени доста над или под последната сделка. Други като Nike Inc. и Exxon Mobil Corp. отбелязаха движение на акции за милиони долари, показват данни, събрани от Bloomberg.

Странното действие носеше отличителните белези на минали епизоди, в които компютърни неизправности водеха до внезапни изкривявания на цените. Говорител на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ каза, че агенцията проучва въпроса.

Акциите на Intercontinental Exchange Inc., която притежава Нюйоркската фондова борса, поевтиняха с близо 2,2% до 106,25 долара в 16:00 часа. в Ню Йорк.

„Оптически диво“

Хаосът избухна точно след откриващия звънец.

Р. Дж. Грант, който наблюдава търговията в KBW и борави с акциите на Morgan Stanley, видя осем предупреждения, изскачащи едновременно, уведомявайки го, че цената е паднала с повече от 10% за минути. Фирмата му нямаше големи поръчки за засегнатите акции, но беше залята от обаждания от клиенти, анализатори и служители по продажбите, които се опитваха да разберат какво се е объркало.

„Беше оптически диво и много очевидно, че нещо не е наред“, каза Грант. „Ако тези акции щяха да се отворят на тази цена и да продължат да се търгуват, щеше да е безумно за хората да се опитат да купят неща, които са паднали драстично.“

Изкривяванията разкъсаха търговията на Morgan Stanley, която затвори в понеделник на $97,13 и след това падна до $84,93 във вторник, преди да навакса загубеното. Wells Fargo се срина по подобен начин до $38,10, спад от $45,03 в понеделник, преди да се върне обратно.

Walmart и McDonald's поскъпнаха и след това се понижиха с цели 12%, преди да се върнат към по-нормалните търговски диапазони. До края на сесията широките борсови индекси бяха слабо променени.

Транзакциите са извършени с ценни книжа, регистрирани на NYSE, и са извършени на други платформи, включително такива, контролирани от Nasdaq Inc., CBOE Global Markets и частни места, отчитащи се на инструмента за отчитане на търговия на Finra.

„Очевидно погрешно“

Началото на търговията с повечето американски акции включва сложен, но обикновено рутинен процес, наречен начален аукцион, предназначен да ограничи нестабилността, произтичаща от поръчки за акции, които се натрупват преди началото на редовната сесия. В него компютър балансира търсенето и предлагането на определена акция, като установява начална цена, която може да се разглежда като нивото, което удовлетворява възможно най-голям брой търговци.

Изявлението на NYSE се позовава на система на фондовия пазар в САЩ, предназначена да осуетява грешни сделки, известна като „лимит нагоре/лимит надолу“. Той спира търговията, когато акциите се колебаят драстично от преобладаващите цени, нива, които компютрите изчисляват, като водят текущ запис на средните транзакции на петминутни интервали. В началото на търговията, когато няма такава средна стойност, цената от началния аукцион обикновено се използва за заместител.

NYSE се позова на своето правило за „явно погрешно“ изпълнение, като анулира някои от първоначалните сделки във вторник. Това правило обхваща поръчки, изпълнени с „очевидна грешка във всеки термин, като цена, брой акции или друга единица за търговия, или идентификация на ценната книга“.

Борсата също така оценява маркирането на някои сделки като „ненормални“. Това би изключило тези транзакции от изчисляването на високите и ниските цени за деня. Тези корекции ще бъдат направени в публичните данни след затварянето.

Предишни епизоди

Епизодите, в които компютърни проблеми водят до нестабилно ценообразуване, са редки на американските борси, но не са нечувани. Може би най-известният беше инцидентът от август 2012 г., при който дефектен софтуер, използван от един от най-големите маркет мейкъри, Knight Trading, напълни борсите с грешни поръчки, предизвиквайки силна волатилност на пазара.

Събитието доведе Knight до фалит, преди да бъде изкупен от коалиция от търговски фирми. Миналата година лондонското търговско бюро на Citigroup Inc. стоеше зад светкавичен срив, който накара акциите в цяла Европа да се сринат, докато в Канада софтуерен проблем причини 40-минутен прекъсване на три фондови борси.

Друг инцидент в средата на следобеда през май 2010 г. накара Nasdaq OMX Group Inc. да отмени сделки с 286 ценни книжа, които паднаха или се повишиха с повече от 60%.

Щетите от погрешна цена може да достигнат далеч отвъд самата търговия, потенциално задействайки различни реакции, като автоматизирани стоп-загуби или лимитирани поръчки в брокерски сметки, или корекции на други хеджове или компенсиращи позиции.

Това може да остави инвеститорите с „последващи нови позиции, които не биха имали смисъл, ако сделките на лошата цена не се случат наистина“, каза Гари ДеВал, старши съветник в практиката на финансовите пазари на Katten Muchin Rosenman.

Засега професионалистите на пазара чакат да научат повече за случилото се, каза Джонатан Корпина, старши управляващ партньор в Meridian Equity Partners, който обикновено работи на пода на NYSE.

„Всеки иска да премине през деня и да знае къде се намира в своите сделки“, каза той. „Соченето с пръст ще започне после. Времето ще покаже дали NYSE е отговорна и ще плаща за всичко това."