LME рискува повече хаос, докато запасите от метал са най-ниски от десетилетия

Goldman предупреди, че медта е „напът да бъде изчерпана“, докато свободно достъпните запаси от цинк се свиват с повече от 60%

09:01 | 8 април 2022
Обновен: 12:47 | 8 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лондонските търговци на метали все още се съвземат от историческата къса позиция на никела преди месец, но може да не получат много време да се възстановят – запасите в складовете на борсата са паднали до опасно ниски нива, повишавайки заплахата от по-нататъшни скокове във всичко от алуминий до цинк, пише Bloomberg.

Наличните запаси в шестте основни договора на Лондонската борса за метали (LME) се понижиха до най-ниското ниво в регистрираните данни от 1997 г. Goldman Sachs Group Inc. предупреди, че медта е „напът да бъде изчерпана“, докато свободно достъпните запаси от цинк се свиват с повече от 60% за по-малко от три седмици, тъй като Trafigura Group резервира големи обеми. Самият никел остава изложен на риск от по-нататъшни сътресения.

„Изглежда, че всяка седмица сме изправени пред ново напрежение в LME в момента“, каза по телефона от Лондон Майкъл Видмър, ръководител на проучванията в сектора на металите в Bank of America Corp.

Запасите вече намаляваха, тъй като индустриалната активност се разрази миналата година, докато глобалните логистични и транспортни системи оставаха в затруднено положение. Метали като алуминий и цинк бяха подложени на натиск в Европа, докато нарастващите цени на електроенергията направиха някои заводи нерентабилни, което доведе до затваряне на мощности. Съвсем наскоро доставките от руските основни производители на метали станаха по-малко желани и по-трудни за доставка след нахлуването на страната в Украйна.

Ниските борсови акции правят пазара по-уязвим за къси позиции. При физически уредени договори, каквито исторически са били LME, всеки продавач с къса позиция, който задържи позицията си до изтичането на договора, трябва да достави физически метал. В случая на LME този физически метал трябва да бъде под формата на регистрирано количество в склад на LME.

Когато запасите на LME са ниски, има по-малко регистриран метал за тези с къси позиции за доставка и затова те трябва или да внесат нов метал в складовете на LME, или – ако металът в света като цяло също е в недостиг – да покрият позицията си чрез обратно изкупуване на договори с LME. Това бързане за покупка е характерно за късите позиции.

Докато LME наскоро премахна изискването за притежатели на къси позиции да доставят метал, наказанието за неизпълнение - 1% от стойността на договора на ден - е сериозно.

Свиващите се запаси добавят към нарастващия списък с главоболия за LME и неговите потребители. Борсата е изправена пред ожесточени критики за справянето си с никеловия хаос, когато спря пазара след скока на цената от 250% и отмени сделки за милиарди долари. Регулаторните органи на Великобритания тази седмица започнаха преглед на LME.

Междувременно отвореният интерес спадна на целяи пазар, тъй като инвеститорите и търговците намалиха експозицията си, оставяйки металите изложени на нестабилни движения на цените, докато ликвидността намалява.

На пазара на цинк Trafigura изтегли значителни количества метал, за да компенсира недостига в собствените си доставки след съкращения на производството в Европа, казаха запознати. Поръчките за изтегляне на цинк от складовете на LME са скочили с повече от 45 000 тона от края на март, намалявайки наличните запаси от метала до най-ниските за повече от година.

LME заяви, че е отбелязал текущите ниски нива на цинка. Борсата "следи внимателно всички метали, за да гарантира, че пазарната активност остава подредена", се казва в изявление.

Резкият спад в запасите от цинк отразява подобен спад на медта миналата година, когато наличните запаси паднаха до най-ниското ниво от 1974 г., което предизвика хаотично свиване на предлагането.

LME направи радикални корекции в правилата си през последните седмици, отчасти за справяне с риска от изчерпване на запасите, включително въвеждане на правилото, което позволява на притежателите на къси позиции да избягват доставката.

След проблемите при никела тя наложи ограничение от 15% за това колко може да се движи цената на металите за един ден. Борсата вече изисква по-голяма прозрачност на извънборсовите позиции между банки и брокери и техните клиенти на пазара.

Тези мерки биха могли да забавят темпа на по-нататъшни покачвания, но много анализатори все още смятат, че цените ще се покачват бързо, тъй като недостигът на LME и на по-широките физически пазари се задълбочава.

Медта, която вече се търгува близо до исторически връх, също ще бъде уязвима от по-нататъшни скокове, тъй като запасите намаляват, каза Goldman в четвъртък.

„Медта се приближава към изчерпване на запасите“, казаха анализатори, на Goldman в бележка по имейл, позовавайки се на риска запасите да бъдат изчерпани изцяло. „Вярваме, че по-високите цени са неизбежност – необходими за стимулиране на значително повече предлагане на скрап, както и за ускоряване на унищожаването на търсенето, за да се балансира този пазар."