Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

БФБ ще привлича пенсионни дружества с IPO фонд за иновативни и растящи компании

Доц. д-р Маню Моравенов, изп. директор на Българската фондова борса, "Бизнес старт", 13.01.2023 г.

12:10 | 13 януари 2023
Обновен: 09:56 | 16 януари 2023
Автор: Даниел Николов

Въпреки волатилната 2022 г. Българската фондова борса е отбелязала повишаване на оборотите за трета поредна година, като постигнатите над 1 млрд. лева са рекорд за последните тринадесет години. Спадът на SOFIX с малко над 5% на годишна база е доста добре в сравнение с двуцифрените спадове на световните борси, като БФБ не е загубила инерцията за наваксване на възстановяването от предишната финансова криза. Това коментира доц. д-р Маню Моравенов, изп. директор на Българската фондова борса, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Огромният процент от този милиард е търговия с акции - около 87%, от които на BEAM пазара се падат около 35 млн. лв. Имаме седем IPO-та, от които шест са на този пазар, което за такава трудна година е успех - през ударната за IPO-та 2021 г. имахме осем; при едно глобално възстановяване на пазарите ще имаме доста повече."

Под 0.4% от търговията е била в държавни ценни книжа и има огромен потенциал за развитие на този сегмент. Водят се разговори с Министерството на финансите с цел да се активизира вторичния пазар на български дълг, каза Моравенов и добави, че с оглед растящата им доходност и нисък риск ДЦК са подходяща инвестиция в момента.

"Българският вторичен пазар на ДЦК почти не съществува, което е проблем за борсата и държавата, защото дългът се позиционира в много ограничен кръг лица."

Увеличава се броят на индивидуалните активни инвеститори на БФБ, но институционалните инвеститори като пенсионни фондове все още избягват българския пазар, каза Моравенов.

"Преди три години активните инвеститори бяха 1500, а тези които правиха повече сделки в рамките на една година бяха 500. Преди една година те бяха 6000, а към днешна дата са 10000. Това е голям потенциал и не е малко за българския пазар."

Ако се върне доверието в пазара, ще има по-голямо участие на пенсионните фондове, убеден е Моравенов.

"Трябва да има все повече добри и устойчиви примери от компании, които се предлагат, инструменти при които не се очаква сериозен отлив заради някаква политическа криза. Тези неща не се случват бързо - вървим в тази посока."

Увеличението на оборотите чрез вторичния дългов пазар и инвестиционни портфейли като IPO фонда, който БФБ прави с Българската банка за развитие, са някои от нещата, които биха привлекли институционалните инвеститори.

БФБ очаква скоро да се подпише споразумението за новия IPO фонд, като текстовете вече са финализирани, каза Моравенов. Предстоят разговори за привличане на други институционални инвеститори като целта е участието им да е над 50% и да се съберат поне 10 млн. лв., които да бъдат използвани не само на BEAM пазара. Фондът ще бъде допълващ, а не основен инвеститор в стартиращи компании, като фокусът и изискванията ще бъдат определени от бъдещото ръководство съвместно с другите инвеститори.

"Общият набран капитал на БФБ за 2022 г. е между 35 и 36 млн. лева, която е почти равна на предходната година, ако говорим за пазара BEAM, но предходната година имаше сериозно увеличение на капитала на регулираните пазари - това не се случи тази година."

В коментар за неуспешните предлагания на BEAM пазара през 2022 г. Моравенов посъветва стартъпите да не се подвеждат по минали свои или чужди успехи, а да провеждат предварителни срещи с евентуални инвеститори, за да са наясно с инвестиционния интерес.

Малко над 13% от целия оборот (около 127 млн. лв.) е дошъл от търговията с чуждестранни акции на BSE International пазара, на който са се търгували предимно акции на големите установени световни компании.

Какви са целите на споразуменията на БФБ, Центъра за устойчиви финанси и енергетика и община Стара Загора можете да гледате във видеото.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.