Китай помага на войната на Русия в Украйна, показват търговски данни

Въпреки санкциите Москва оборудва своите изтребители, подводници и войници с помощта на китайски компании

19:40 | 6 февруари 2023
Автор: Даниел Николов
Китайска компания е изпратила на Русия части на стойност 1,2 милиона долара за реактивни изтребители Су-35. Снимка: Bloomberg
Китайска компания е изпратила на Русия части на стойност 1,2 милиона долара за реактивни изтребители Су-35. Снимка: Bloomberg

Китай предоставя технология, от която армията на Москва се нуждае, за да води войната на Кремъл в Украйна, въпреки международния кордон от санкции и контрол върху износа, според преглед на данните на руските митници от Wall Street Journal.

Митническите записи показват, че китайски държавни отбранителни компании доставят навигационно оборудване, технология за заглушаване и части за реактивни изтребители на санкционирани руски държавни отбранителни компании.

Това са само шепа от десетки хиляди пратки на стоки с двойна употреба - продукти, които имат както търговско, така и военно приложение - които Русия внесе след нахлуването си миналата година, според митническите данни, предоставени на WSJ от C4ADS, базирана във Вашингтон организация с нестопанска цел, която е специализирана в идентифицирането на заплахи за националната сигурност. Повечето от пратките с двойна употреба са били от Китай, показват данните.

Подкрепата на Китай за Русия, докато тя води война срещу Украйна, трябваше да бъде в дневния ред за обсъждане по време на пътуванията на държавния секретар Антъни Блинкен до Пекин този уикенд. Това пътуване беше отложено за неопределено време в петък, след като Пентагонът съобщи, че е проследил китайски разузнавателен балон над континенталната част на САЩ по-рано през седмицата.

Въпреки че Русия има способността да произвежда голяма част от основните си военни нужди на вътрешния пазар, тя разчита в голяма степен на вноса на технологии с двойна употреба, като например полупроводници, които са от съществено значение за съвременната война.

Западни служители казаха, че тяхната кампания за икономически натиск, започнала миналия февруари, ще осакати военната машина на Москва, като се насочи към този износ за Русия, включително компютърни чипове, инфрачервени камери и радарно оборудване.

Но митническите и корпоративни записи показват, че Русия все още е в състояние да внася тази технология през страни, които не са се присъединили към ръководените от САЩ усилия за отрязване на Москва от световните пазари. Много от контролираните за износ продукти все още преминават през държави като Турция и Обединените арабски емирства, чиито правителства са обвинявани от западни служители, че пренебрегват санкциите и контрола. Турски официални лица казаха, че санкциите са неефективни и че Анкара играе важна роля като събеседник с Русия. Под натиска на САЩ, Турция реши да прекрати някои финансови и бизнес връзки.

Митническите данни показват, че китайските компании - както държавни, така и частни - са доминиращи износители на стоки с двойна употреба, които според официалните лица на САЩ будят особено безпокойство.

WSJ е анализирал повече от 84 000 пратки, регистрирани от руските митници в периода след като Западът стартира кампанията за икономически натиск. Официалните руски митнически записи, за които C4ADS каза, че може да не включват всички записи, описват всяка пратка в страната, предоставяйки дати, изпращачи, получатели, купувачи, адреси и описания на продуктите.

Служители от индустрията и правителството на САЩ казаха, че данните предлагат съществени доказателства за това как Русия е в състояние да заобиколи централната част на реакцията на Запада на войната на Русия срещу Украйна.

„Въпреки международното наблюдение и протоколите за санкции, надеждни данни за световната търговия показват, че китайските държавни отбранителни компании продължават да изпращат военноприложими части на санкционирани руски отбранителни компании“, каза Наоми Гарсия, анализатор в C4ADS. „Потвърдено е, че тези руски компании използват същите видове части директно във войната на Русия в Украйна.“

Точно преди пълномащабното нападение на Русия срещу Украйна миналия февруари, руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Дзинпин обявиха „безгранично“ партньорство, насочено към противодействие на САЩ. След инвазията Пекин се опитва да намери предпазлив баланс, заявявайки, че се противопоставя на войната в Украйна, като същевременно запазва своите дипломатически, финансови и търговски връзки отворени с Русия.

„Твърдението, че Китай предоставя „помощ“ на Русия, няма фактическа основа, а е чисто спекулативно и умишлено раздухано“, каза пред WSJ Лиу Пениу, говорител на Китай в посолството във Вашингтон.

Китайската държавна отбранителна компания Poly Technologies на 31 август 2022 г. изпрати навигационно оборудване на руската държавна фирма за военен износ "Рособоронекспорт" за военнотранспортни хеликоптери M-17. По-рано същия месец китайската фирма за електроника Fujian Nanan Baofeng Electronic Co. достави на "Рособоронекспорт" — чрез узбекска държавна отбранителна фирма — телескопична антена за военната машина RB-531BE, която се използва за заглушаване на комуникациите. На 24 октомври китайската държавна компания за самолети AVIC International Holding Corp. изпрати на AO "Крет", дъщерно дружество на санкционирания държавен отбранителен гигант "Ростек", части на стойност 1,2 милиона долара за реактивни изтребители Су-35.

В миналото руски официални лица казаха, че ще се адаптират към западната санкционна кампания, като се обърнат към Азия, включително Китай.

Други чуждестранни правителствени доставчици, открити в митническите данни, включват China Taly Aviation Technologies Corp., звено за доставки на отдела за оборудване на военновъздушните сили на Китай.

Сред доставките на тази фирма са части, изпратени на 4 октомври до санкционирания руски държавен производител на ракети "Алмаз Антей" за използване в мобилния радар 96L6E. Според оръжейни анализатори Русия използва радара за откриване на вражески реактивни изтребители, ракети и дронове като част от своята зенитно-ракетна система С-400, използвана в Украйна.

"Крет" и множество други руски компании, които сключват договори с правителствените разузнавателни, военни и служби за сигурност, също са използвали частни китайски фирми. Sinno Electronics, санкционирана в края на миналата година от Министерството на финансите на САЩ за предполагаемо доставяне на забранени стоки за руския отбранителен сектор, е един от най-успешните износители на стоки с двойна употреба, като е изпратила повече от 1300 пратки между април и октомври на стойност над 2 милиона долара, по митнически данни.

Данните показват и доставки на китайски квадрокоптери DJI за Русия след налагането на санкциите и експортния контрол. Военни анализатори казват, че дроновете се използват от руските сили за локализиране и наблюдение на украинските сили за по-добро насочване на артилерията.

Някои от тези дронове се доставят директно от китайски търговец на дребно на руски дистрибутори, според митническите записи, но други квадрокоптери на DJI преминават транзитно през Обединените арабски емирства.

Сред доставките от решаващо значение за военните усилия на Москва, твърдят американски служители, са компютърните чипове, които се използват в оръжия, насочени към украинските сили и инфраструктура, и в електронни схеми, които правят възможно сателитно геолокиране, радиокомуникации, системи за наблюдение и навигация.

Износът на такива чипове и свързаните с тях компоненти беше намален с повече от наполовина, след като САЩ и техните съюзници за първи път наложиха строги ограничения за износ, според митническите записи. Но тези нива бързо започнаха да се покачват и до октомври достигнаха близо 33 милиона долара, малко по-малко от средното месечно ниво от 35 милиона долара, което Русия имаше, откакто САЩ започнаха да налагат санкции на Русия през 2014 г., след като армията на Путин окупира Крим, според анализа на митническите данни и базата данни Comtrade на ООН.