В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Как изборните победи на Салвини и Орбан ще променят ЕП?

Гунтрам Волф, директор на института Брюгел, В развитие, 28.05.2019

Най-изненадващият и положителен резултат от изборите за Европейски парламент беше значителната избирателна активност. Над 50% от имащите право на глас упражниха вота си, което изпраща силно послание за европейската демокрация. Това каза Гунтрам Волф, директор на института Брюгел, в предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев.

Волф посочи, че притесненията от евентуален успех на антисистемните партии са подтикнали голяма част от гражданите да гласуват. Не бива да забравяме, че има страни, в които резултатите не са толкова положителни, изтъкна той.

В Италия „Лига“ спечели значителна подкрепа и се превърна в най-силната политическа партия. За съжаление има продължаващо напрежение между италианското правителство и европейските институции, защото нейният лидер Матео Салвини се чувства овластен. Фискалните му политики обаче могат да се окажат доста проблематични за европейското бъдеще“.

Още по темата

Още по темата

Още по темата

Още по темата

Според Волф унгарският премиер Виктор Орбан и сериозният успех на неговата партия „Фидес“ все пак няма как да имат съществена роля в блокирането на законопроекти на европейско ниво.

Европейската народна партия беше отслабена след скандала с вицеканцлера на Австрия. Замразяването на членството на унгарската „Фидес“ също оказа своето влияние. Европейското партийно семейство загуби два от важните си гласа в Европейския съвет"

Гостът коментира и успеха на „зелените“ партии.

Следващите европейски ръководители ще трябва да направят много повече за зелените политики. В противен случай ще бъдат недоволни не само много граждани, но и голяма част от представителите на Европейския парламент“.

Последни новини
Още от В развитие