В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Новата ЕК ще бъде формирана по-трудно

Страхил Делийски, политолог СУ; Ружа Смилова, политолог СУ и ръководител на Център за либерални стратегии; В развитие, 27.05.2019

14:36 | 27 май 2019
Обновен: 13:28 | 4 юни 2020
Страхил Делийски, политолог СУ; Ружа Смилова, политолог СУ и ръководител на Център за либерални стратегии. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакванията за популистко наводнение на Европейския парламент (ЕП) след eвроизборите не се оправдаха. Видяхме известно покачване на представителство на крайнодесни сили, но също значително повишаване на представянето на либерални и зелени партии. Европейските граждани, изглежда, са с интерес към европейската проблематика, настроени са проевропейски и са по-скоро „зелени“, отчете политологът и ръководител на Център за либерални стратегии Ружа Смилова в предаването "В развитие" с водещ Николай Кръстев.

Ще бъдем в ситуация на различен тип коалиционна култура и различен начин на водене на политически дебат, заяви от своя страна политологът Страхил Делийски. "Да, не се състоя огромният антиевропейски вот, но двете основни партии, около които се градеше центристки консенсус десетилетия наред в ЕП, очевидно изгубиха подкрепа. Въпросът е как тези всички евроскептични, националпопулистки, ултраконсервативни партии ще реализират тази си подкрепа на терена на политическото представителство в ЕС", спомена той.

"За мен би било парадоксално, ако те формират общ политически проект. Дали ще капитализират своята подкрепа само на национално ниво и ще използват ЕП като инструмент за материализиране на някакъв вид протест в националните си държави? Или ще се опитат да се намесят по-сериозно в европейския дебат? Другият въпрос е как ще се формира следващото мнозинство", отсече Делийски.

Манфред Вебер ще се опита да обедини и либерали към центристите, а от друга страна, Франс Тимерманс даде заявка, че ще гради ляволиберален алианс, очевидно протягайки ръка към по-крайнолеви формации, подчерта Ружа Смилова. "ЕНП вече не е в позиция да диктува. Социалистите и демократите не са толкова слаби, че да се съгласят на всичко", посочи тя.

"Пътят напред е към търсене на общи европейски решения, както и към задълбочаване на интеграцията в ключови области, една от които е темата за промените в климата и глобалното затопляне. Ще бъдат засегнати и други области. Проевропейските политици ще задълбочат процеса на търсене на решения на глобални предизвикателства. Рисковано е дългият процес по договаряне да забави и отслаби ентусиазма в момента в резултат на тези избори. Упражнение по демокрация - вероятно това предстои", твърди Смилова.

Зад унгарския премиер Виктор Орбан, например, и всичките му добри намерения стоят корпорации, благодарение на чието влияние имаме специфични трудови отношения в интерес на въпросните корпорации, изтъкна Страхил Делийски. "Имаме публични финансиране на тези корпорации и т.н. Ще бъде интересно поведението на подобни политически формации по отношение на хармонизация на данъчната система, например, както и с екологизирането на икономиката", отбеляза още той.