Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проевропейските сили са големите печеливши на евровота

Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България, Бизнес старт, 27.05.2019

09:45 | 27 май 2019
Обновен: 09:45 | 27 май 2019
Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резултатите от изборите за Европейски парламент, които се проведоха в страните членки на Европейския съюз между 23 и 26 май, показват, че големите печеливши са проевропейските сили. Това каза Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Дълги месеци се говореше за антиевропейска, скептична вълна, която ще залее ЕС. Резултатите показват, че това не е така - проевропейското мнозинство ще продължи да бъде факт в ЕП и тази антиевропейска вълна не се случи“.

Като друг основен факт след вота гостът изтъкна високата избирателна активност в общоевропейски мащаб.

За първи път от 20 години насам можем да кажем, че има повишаване на избирателната активност. В общоевропейски мащаб тя достига 50,5% от малко над 42% на последните избори през 2014 г... Покачването е сериозно, достигнати са рекордни нива на активност в някои европейски страни“.

Стойчев коментира и какъв би бил обликът на ЕС в следващите 5 години спрямо резултатите от изборите. 

Важно е да видим кой ще бъде следващият председател на ЕК, ще се смени и гуверньрът на Европейската централна банка. Това са изключително важни процеси, които ще определят в каква посока ще поемат ЕС и институциите“.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск свика специална среща на върха на Общността още тази седмица във вторник, 28 май, като по време на нея предстои да бъде обсъдено именно кой ще бъде следващият председател на ЕК, посочи още Стойчев.