Евроскептиците в Унгария и Полша засилват сътрудничеството

Предстои да видим ще оцелее ли то и след изборите през май

07:47 | 22 април 2019
Унгарският министър-председател Виктор Орбан. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Унгарският министър-председател Виктор Орбан. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Евроскептичната реторика в Унгария и Полша набира сила паралелно с наближаването на европейските избори. Това едва ли е изненадващо, като се имат предвид критичните възгледи, които част от партиите в тези страни и техните лидери – Виктор Орбан и Ярослав Качински, споделят относно Европейския съюз (ЕС) и някои от неговите политики, пишат Робърт Чехи и Едит Згут за Euractiv.

Наскоро Европейската народна партия замрази членството на „Фидес“ - партията на Орбан, главно заради кампанията му срещу „Брюксел и миграционните политики на блока“, която се изразяваше в заливането на Унгария с постери с образите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и филантропа Джордж Сорос с надписи: „Вие имате право да знаете какво ви готви Брюксел“.

Мярката обаче се оказа далеч недостатъчна, за да спре откритите критики на унгарския премиер към блока.

Реториката на Орбан поставя под въпрос институционалната рамка на ЕС и оспорва общите политики на Брюксел, особено по отношение на миграцията. И докато някои критики наистина могат да бъдат конструктивни, то популистките елементи в тези на Орбан ги правят потенциално деструктивни за ЕС.

Унгарският премиер не пропуска възможност да подчертае, че политиците в европейските институции са „корумпиран елит“, като изтъква, че самият той е представител на „чистия народ“ на Унгария.

Изказванията на Орбан едва ли ще променят курса си преди европейските избори през май, като в зависимост от резултатите след тях е напълно възможно реториката му срещу блока да се изостри.

В Полша ясно си личи желанието на Ярослав Качински да поеме лидерството на страната. Подобно на Орбан, през годините Качински разви ясен евроскептичен тон и популистики изказ, който силно се доближава до този на унгарския премиер.

Качински започна да свързва корумпирания полски елит с този на ЕС, като през 2015 г. посочи, че няма да позволи блокът да посочва пътя, по който страната трябва да поеме.

В евроскептичния популизъм на Орбан и Качински все пак има и съществени различия, които си струва да бъдат споменати, въпреки че двамата партийни лидери често са разглеждани със знак за равенство от различни политически коментатори.

Едно от различията между реториките на Орбан и Качински е по-голямата откритост и острота в тази на унгарския премиер, която основно се дължи на политическата централизация в страната. В Полша Качински е част от политическа сцена с много играчи, част от които оспорват изказванията му и застават на страната на блока.

Трябва да се има предвид и че искреността на Орбан срещу ЕС практически беше „заметена под килима от ЕНП“, докато партията на Казински не се радва на същата протекция на европейско ниво, което изисква по-умерен тон от нейните лидери.

Обвиненията на унгарския премиер и лидерa на управляващата партия в Полша също са различни – Орбан критикува ЕС най-вече заради миграционната му политика, докато Качински се противопоставя основно на предупрежденията на блока за незачитането на върховенството на закона в Полша.

Въпреки всички различия, Орбан не спира да подчертава евроскептичната връзка между Унгария и Полша.

„Когато Полша е атакувана от Брюксел, атаката е срещу цяла Централна Европа и срещу Унгария“, изтъкна той, като добави, че страните от блока винаги ще трябва да се съобразяват със силната връзка между Будапеща и Варшава.

Предстои да видим обаче колко дълго тази връзка ще устои и ще бъде ли използвана изобщо и след европейските избори.