Извинението на Орбан към ЕНП - твърде малко, твърде късно

Унгарският премиер все още има шанс да си върне одобрението на европейските дясноцентристки партии

11:24 | 16 март 2019
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Унгарският премиер Виктор Орбан прави всичко по силите си, за да увери Европа, че авторитаризмът и непоколебимата му позиция по отношение на миграцията не са пречки за приемането му като дясноцентристки политик. Изправен пред възможността за отстраняване от уважаваната Европейска народна партия (ЕНП), част от която е и неговото политическо движение „Фидес“, Орбан отправи неочаквано извинение, но не и за нещата, които наистина го правят токсичен, пише в свой коментар за Bloomberg Леонид Бершидски.

Дали извинението на Орбан ще бъде прието се оказа тест за дясноцентристите в Европа и за Манфред Вебер, чието евентуално председателство на Европейската комисия предстои.

„Фидес“, чието начало е като антикомунистическа либерална партия, се придъединява към ЕНП през 1999 г. В следващите няколко години тя е постоянен победител на ЕНП в изборите за Европейски парламент (ЕП). В година на избори, в която се очаква представянето на ЕНП да се влоши на фона на набиращите сила популистки движения в цяла Европа, постиженията на Орбан като доказан победител в изборите биха били повече от полезни - ако не бяха последните му действия.

На власт в Унгария от 2010 г. Орбан действа като конвенционален дясноцентристки лидер (в духа на ирландския премиер Лео Варадкар например или на германския канцлер Ангела Меркел) само в един аспект: той е последователно фискално консервативен. Иначе именно Орбан постави най-високите съдилища под влияние на правителството, придоби голяма част от медиите в страната, поде кампания срещу нестопанските организации, обявявайки ги за нежелани агенти на чуждестранното влияние.

Наскоро Орбан даде началото на кампания и срещу финансиста и филантроп от унгарски произход Джордж Сорос, обвинявайки го в опити да подкопае властта и да наводни Унгария и останалата част от Европа с мюсюлмански мигранти. Орбан не пропусна и основания от Сорос Централноевропейски университет в страната, принуждавайки го да се премести във Виена.

Във всяка своя реч унгарският премиер не спира да хвали суверенитета на страната за сметка на Европейския съюз (ЕС), което е изключително присъщо на популистите.

Някои от тези действия и изказвания на премиера отдавна притесняваха останалите партии, членове на ЕНП, които призоваваха за отстраняването на „Фидес“, тъй като те трябваше да се борят именно с подобни популистки възгледи на национално ниво. Ръководството на партията обаче се обяви срещу призивите за отстраняване на „Фидес“ с аргумента, че централизираната партия би трябвало да отразява относително широк спектър от мнения. Християнсоциалният съюз (ХСС) на Бавария, партията на Вебер, която ръководи групата на ЕНП в Европейския парламент, подкрепяше Орбан: Това, което казва той, особено по повод на миграцията, искат да кажат и голяма част от представителите на ХСС, но нямат смелост, твърдеше Вебер.

Това се промени миналия месец, когато Орбан прекоси истинската червена линия, що се отнася до лидерите на ЕНП, и наруши партийната дисциплина.

През февруари унгарското правителство стартира кампания срещу Сорос и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който също е член на ЕНП. Постери с надпис „Вие също имате право да знаете какво подготвя Брюксел“ се появиха в Унгария. На плакатите пишеше още: "Те искат да отслабят правото на страните членки да защищават границите си. Те ще позволят имиграцията с мигрантски визи", а на тях бяха изобразени именно Сорос и Юнкер.

Постери, част от кампанията на унгарския премиер срещу филантропа Джордж Сорос и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: Attila Kisbenedek/AFP via Getty Images

„Вече е достатъчно“, заяви Юнкер, като ЕК дори издаде официално опровержение на написаното на плакатите - нещо толкова необичайно, колкото и самата кампания.

Вебер също не можеше да продължи да прикрива Орбан. „Кампанията срещу собствената партия е неприемлива“, каза той.

На 4 март лидерът на ЕНП Джоузеф Даул посочи, че 12 членки на партията от 9 страни са поискали отстраняването на „Фидес“, а политическата асамблея на ЕНП ще вземе решението си за него на 20 март. Орбан имаше дързък отговор - той посочи, че няма да направи компромис по ключови теми като „съхраняването на християнската култура и миграцията“. Унгарският премиер добави и алтернативите си, в случай, че „Фидес“ бъде принудена да напусне ЕНП – търсене на съюз с полските националисти или полската „Право и справедливост“.

Компромис по въпросите на миграцията обаче така и не беше необходим. Вебер постави ултиматум на премиера: край на антиевропейската кампания „незабавно“, извинение към партиите от ЕНП, както и Централноевропейският университет да продължи работата си в Будапеща.

Миналата седмица се появи информация, че Орбан прекратява спорната кампания срещу Сорос и Юнкер и плакатите ще бъдат свалени.

В четвъртък стана ясно, че унгарският премиер е изпратил писмо до лидерите на партиите в ЕНП, чрез което се извинява за по-ранното си изказване, че партиите, призоваващи за отстраняването на „Фидес“ са „безполезни идиоти“. „Това е цитат на Ленин“, пише в писмото си Орбан, „с който целях да отправя критики към определена политика, а не към определени политици. С настоящото искам да изразя моите извинения, ако намирате цитата за лична обида“.

Извинението на Орбан като цяло може да бъде прието като обидно. Един от неговите получатели, белгийският политик Ваутер Бетке посочи в отговор, че приема извинението, но не вижда промяна в отношението на премиера към европейските ценности и въпреки това настоява за отстраняването на партията му. Финландският финансов министър Петери Орпо посочи в Twitter, че писмата не могат да променят нищо и за оставането на партията на Орбан в ЕНП са необходими действия.

Това не е обещаващо нито за Орбан, нито за лидерите на ЕНП, които се нуждаят от гласовете за „Фидес“ на фона на наближаващите европейски избори през май. Движението осигурява връзка с източноевропейските националисти, чието сътрудничество ще бъде важно за Вебер в случай, че стане следващия председател на ЕК.

Но упоритият унгарец, който се оказа далеч по-хазартно настроен, отколкото почти всеки друг настоящ европейски лидер, все още може да оправи нещата, преди „Фидес“ да бъде изхвърлен от ЕНП. Най-малкото - той може да отправи по-добро извинение, да позволи на университета, основан от Сорос, да продължи работа и да свали всички плакати на Сорос и Юнкер, точно по исканията на Вебер.

Нищо от това не принуждава Орбан да се откаже от всяко негово мнение или да отмени някоя от своите вътрешни политики. Ако той не иска да се откаже дори от малкото сега, няма да има оправдание и за евентуалната раздяла на „Фидес“ с членството в ЕНП.