В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Надигащият се популизъм като основна заплаха пред ЕС

Кап. I-ви ранг о.р. Васил Данов, говорител на Атлантическия съвет на България, В развитие, 19.04.2019

20:12 | 19 април 2019
Обновен: 20:15 | 19 април 2019
Кап. I-ви ранг о.р. Васил Данов, говорител на Атлантическия съвет на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кап. I-ви ранг о.р. Васил Данов, говорител на Атлантическия съвет на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има сериозни притеснения да не попаднат значителен брой войнствени популисти в Европейския парламент (ЕП), защото техните псевдонационалистически напъни могат да попречат за взимането на сериозни, фундаментални и дългосрочни решения на европарламента. Това каза кап. I-ви ранг о.р. Васил Данов, говорител на Атлантическия съвет на България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Никой национализъм не е способен да се договаря с другите национализми. Всеки национализъм е самодостатъчен. Имам предвид войнствения национализъм, а не морално извисения и чист патриотизъм, който са имали българските възрожденци. Това е една от големите заплахи".

Европейският съюз (ЕС) страда от липсата на лидерство, коментира той. Избирателите главно се вълнуват от стандарта на собствения си живот, заяви Данов.

"Повечето от водещите държави решават успешно икономическите проблеми. Големите държави в ЕС се ползват с широка подкрепа на своите избиратели и те отстояват интересите си. ЕС е договорно пространство, което не е завършена сграда, а постоянен и труден процес на договаряне, взаимни отстъпки и взаимно уважение".

Не бива да допускаме в Европейския парламент яростни популисти и антиевропейци, категоричен е той.

„Редица политици заявяват, че ще се борят срещу основни европейски ценности и срещу традиционните европейски семейства. Те разчитат на блокираща квота, което е притеснение“.

Вижте видео материал с целия разговор.