В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Възходът на популистите ще създаде най-фрагментирания ЕП в историята

Цветана Балабанова, Bulgaria On Air, спец. пратеник в Брюксел, В развитие, 27.05.2019

13:26 | 27 май 2019
Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg
Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Резултатите от изборите за Европейски парламент показват, че огромната мащабна вълна от крайно десен популизъм, която се очакваше да „залее“ блока, така и не се случи. Видяхме възход на тези партии, но те не спечелиха чак толкова много гласове. Общият им брой ще съставлява 1/4 от депутатите в ЕП, те няма как да имат мнозинство. Това каза Цветана Балабанова, Bulgaria On Air, спец. пратеник в Брюксел, в предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев.

Последствието от възхода на популистките партии ще бъде създаването на най-фрагментирания ЕП в историята, посочи Балаганова.

„Предстоят дълги преговори, за да се сформират бъдещи коалиции и да се определи новият председател на Европейска комисия, както и кой ще заеме останалите важни постове, включително председател на Европейския съвет, както и гуверньор на Европейската централна банка“.

Журналистът коментира и причините за отлива на подкрепата на гласоподавателите от традиционните партии.

Доста голяма част от гражданите се чувстват разочаровани и неразбрани от тези партии. В последните години забелязваме и радикализиране на дискурса на десните партии“.

Много хора определиха европейските избори като „климатичния“ вот, защото в голяма част от западните страни темата за климатичните промени се превърна във водеща за предизборните кампании на партиите, отбеляза Балабанова.

Според журналиста изненадващ при тази вълна е големият брой на млади хора, решили да подкрепят „зелените“ партии.

33% от населението на Германия под 30 години са подкрепили такива движения. Това е положителен знак от гледна точка на заинтересоваността на младото поколение към политиката“.

Зелените партии ще продължат да набират сила, те ще имат своето влияние и в ЕП, прогнозира Балабанова.