Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Темата за климата поражда ново разделение в Европа

Боян Рашев, Denkstatt България, Бизнес старт, 27.05.2019

10:33 | 27 май 2019
Боян Рашев, Denkstatt България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Боян Рашев, Denkstatt България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новото голямо разделение в Европа се основава на климатичните политики. Така Боян Рашев, Denkstatt България, коментира успеха на „зелените“ партии на изборите за Европейски парламент в Германия, Франция и Великобритания в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Климатичните промени няма как да са приоритет за Източна Европа. Там приоритетна е темата за чистия въздух, която е пряко свързана с качеството на живот, енергийната бедност и пр. Темата за климата засяга по-скоро богатите общества, които са уредили собственото си качество на живот, и започват да мислят за спасяването на света“.

Според Рашев разликите в Европа ще бъдат много големи, защото те се основават на енергийната ефективност. Темата за чистия въздух ще бъде силно засегната и по време на предстоящите избори за кмет у нас, особено в София, добави той.

„Подобряването на качеството на въздуха изисква преминаването към чиста енергия за отопление, т.е. замяната на горенето на дърва с използването на електричество и газ. Това обаче е в директен сблъсък с климатичните политики на западните страни, които се опитват да наложат възможно най-висока цена на въглеродните емисии именно на тези източници, докато дървата се приемат за въглеродно неутрални“.

Колкото по-богати ставаме, толкова по-важна ще ни бъде темата за околната среда, изтъкна още Рашев.

Зелените“ имат сигурно бъдеще в Европа. Много е важно обаче те да се отворят и на теми, които са по-близки до реалния живот на хората, част от които са чистата вода, чистият въздух и чистата природа".