Урсула фон дер Лайен ще се бори за всеки един глас

Решаваща ще бъде речта ѝ тази сутрин пред ЕП

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Урсула фон дер Лайен вероятно не е говорила толкова много за младостта си, колкото през миналата седмица, от дълго време. Родена в района на Иксел в Брюксел, израснала в Тервурен, предградие на белгийската столица. Политикът на ХДС не пропуска нито една възможност да се представи като изконна европейка.

Времето в европейското училище, отношенията с приятели от други страни от ЕС и владеенето на английски и френски език, придобити през това време: Дали спомените от Брюксел от детството ще ѝ помогнат да завладее най-важната позиция на ЕС, ще стане ясно този вторник. Урсула фон дер Лайен ще се представи като кандидат за ръководител на ЕК.

В понеделник следобед тя подчерта колко сериозна е кандидатурата ѝ: тя прекъсна обезопасителното въже, възможността просто да остане министър на отбраната на Германия в случай на поражение. В Twitter тя обяви, че ще напусне министерството в сряда, независимо от изхода от избора.

Още по темата

И в ежедневната сводка до членовете на Бундесвера, която е цитирана от информационната агенция dpa, тя пише: „Канцлерът е информирана за тази стъпка и ще предприеме необходимите стъпки за отговорен преход с мисъл за Бундесвера и сигурността на Германия".

746-те членове на Европейския парламент трябва да гласуват във вторник от 19 часа българско време. Около 20 часа трябва да има резултат. Урсула фон дер Лайен ще има нужда в първото и единствено гласуване от абсолютно мнозинство от най-малко 374 гласа. Тя няма да получи втори шанс. Ако не успее, назначаването ѝ в Брюксел ще бъде отменено. Лидерите на ЕС ще трябва да предложат друг кандидат за наследник на Жан-Клод Юнкер в рамките на четири седмици.

За голямата коалиция в Берлин едно евентуално поражение на Фон дер Лайен може да означава край на управлението. Германските социалдемократи протестират сериозно срещу представителката на християндемократите в Брюксел, което значително смущава коалиционния мир в Берлин.

С оскъдно абсолютното мнозинство Фон дер Лайен може да поеме новия пост, но ще бъде с отслабени позиции от самото начало. Силен председател на Комисията би трябвало да има зад гърба си най-малко 400 депутати, смятат дипломати от ЕС. И тези гласове трябва да дойдат колкото е възможно по-далеч от лагера на проевропейските фракции.

Ако десните популисти или дори десните екстремисти помогнат на първата германка да стане председател на Комисията, тя ще трябва да очаква истинска буря от възмущение точно в началото на своя мандат. А целият този процес едва ли е предсказуем преди гласуването: Ще бъдат ли достатъчно гласовете? Проучване на Handelsblatt показа, че само една четвърт от анкетираните смятат, че Фон дер Лайен ще има мнозинство. 56% очакват тя да се провали.

Минаха само две седмици, откакто германският министър на отбраната получи телефонно обаждане с молба да си представи дали може да стане председател на Европейската комисия. Тя се съгласява. Но броят на онези, които не ѝ вярват, очевидно е голям. Зелените и левите фракции обявиха, че ще гласуват срещу нея.

„Не чухме конкретни предложения от Урсула фон дер Лайен, било то относно върховенството на закона и защитата на климата. Като Зелени, ние бяхме избрани за промяна на Европа и не виждаме как това би било възможно с нея”, заяви лидерът на Зелената група Ска Келер. Така на Фон дер Лайен вече ѝ липсват 115 гласа. Към това се добавят и четирите свободни места в парламента, които автоматично се считат за отрицателен вот.

От друга страна, трябва да има решително „да“ от собственото ѝ партийно семейство, групата на Европейската народна партия (ЕНП): Дори и гневът за отпадането на номинацията на собствения кандидат Манфред Вебер да е все още голям, все пак всички членове искат да гласуват за Фон дер Лайен - също Фидез, партията на унгарския премиер Виктор Орбан. От друга страна Вебер обяви по време на предизборната кампания, че не иска да бъде избран за шеф на Комисията с гласовете на Фидес.

Не е ясно колко гласове ще получи кандидатката от другите фракции. 16-те германски депутати от SPD вече отхвърлиха кандидатурата ѝ. Останалите 137 социалдемократи все още не са обявили как ще гласуватвот. Те изпратиха на определения за председател на Комисията списък с искания от шест страници. Наред с другото, те настояват за ангажименти в областта на социалната и климатичната политика.

Например: план за още 1 трлн. евро инвестиции в Европа до 2024 г., по-гъвкаво тълкуване на правилата на ЕС за строгите икономии, въвеждане на схема на ЕС за гарантиране на депозитите и минимални данъчни ставки. Освен това очакват парниковите газове да се понижат с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Понастоящем целта на ЕС е 40%.

Отговорът от Фон дер Лайен беше на осем страници. Тя пише, че желае да свие парниковите газове. Тя също така ще подкрепи въвеждането в ЕС на справедливи минимални заплати. Друг опит да се спечели милостта на Парламента: да се дадат повече права на членовете на ЕП. Той следва да получи по-голяма роля в законодателния процес на ЕС и най-накрая да получи правото на инициатива. Системата на най-добрите кандидати (шпитценкандидати) също трябва да бъде консолидирана.

108-те либерали също така обвързват вота си с конкретните ангажименти. За тях са особено важни три точки: задължителен механизъм за гарантиране на върховенството на закона, както и наказания за игнорирането му; по-конкретни обещания за конференция, на която да се говори за реформата на ЕС.

Освен това те изискват пост за либерала Маргрета Вестагер, който трябва да бъде също толкова важен, колкото и на първия заместник-председател на комисията, Франс Тимерманс. Фон дер Лайен отговори с обещания по трите основни теми. По отношение на деликатния въпрос за върховенството на закона обаче тя не дава конкретика: "Никой от нас не е перфектен в тази задача", пише тя.

Решаваща сега ще е речта, която Фон дер Лайен ще държи във вторник сутринта в Европейския парламент: дали и как тя ще отговори на очакванията на Парламента – това трябва да бъде окончателният критерий за решението за повечето депутати. Може би самопризнатата европейка ще успее да спечели явно мнозинство в последния момент.

Последни новини
Още от Новини от света