Европейските лидери номинираха Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК

Ръководителят на МВФ Кристин Лагард е кандидатурата за наследник на гуверньора на ЕЦБ Марио Драги

20:40 | 2 юли 2019
Германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейските лидери се споразумяха да номинират ръководителя на Международния валутен фонд Кристин Лагард за следващ управител на Европейската централна банка, съобщава The Wall Street Journal.

Официални представители на блока обявиха, че държавите членки са се споразумели да подкрепят Лагард като наследник на Марио Драги, чийто мандат изтича на 31 октомври и не може да бъде подновен. Официалното одобрение на номинацията на Лагард, което изисква серия от процедурни ходове, вероятно ще стане факт през идните месеци.

63-годишната Лагард е бивш финансов министър на Франция, като през 2011 г. тя се превърна в първата жена ръководител на базирания във Вашингтон Международен валутен фонд.

Изборът на Лагард всъщност ще бъде изненада за мнозина. През последните месеци спекулациите се съсредоточиха около гуверньора на германската централна банка Йенс Вайдман, френските членове на ЕЦБ Беноа Кьоре и Франсоа Вилерой дьо Гало, както и бившият член на управителния съвет на ЕЦБ Ерки Ликанен.

Европейските лидери номинираха германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, пост, който към момента заема Жан-Клод Юнкер.

Фон Дер Лайен ще бъде първият германски ръководител на ЕК след повече от половин век. Новата Комисия ще започне своя 5-годишен мандат на 1 ноември, като нейният председател и членове ще трябва първо да получат одобрението на Европейския парламент. 

Представителите на ЕС са договориха председателят на Европейския съвет Доналд Туск да бъде заменен от белгийския премиер Шрал Мишел, а за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността е номиниран испанецът Жозел Борел, пише Bloomberg, като се позовава на публикация на люксембургския премиер Ксавие Бетел в Twitter.