Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Проф. Георги Генов: Най-вероятно Фон дер Лайен ще оглави ЕК след споразумението между Макрон и Меркел

Проф. Георги Генов, международни отношения в УНСС, „Клуб Investor“, 13.07.2019 г.

20:30 | 13 юли 2019
Проф. Георги Генов, международни отношения в УНСС, „Клуб Investor“, 13.07.2019 г.
Проф. Георги Генов, международни отношения в УНСС, „Клуб Investor“, 13.07.2019 г.

Урсула фон дер Лайен по всяка вероятност ще успее да оглави Европейската комисия (ЕК), стига лидерите на Франция и Германия да се придържат към споразумението си при издигането на нейната кандидатура. Това каза преподавателят по международни отношения в УНСС проф. Георги Генов за предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Ако споразумението между Макрон и Меркел е твърдо и те се придържат към него, вероятно няма да се стигне до недостиг на гласове за Урсула фон дер Лайен. Формално погледнато най-вероятно тя ще бъде избрана за председател на ЕК.
Идеята на Макрон е Париж да бъде моралният и политически лидер на Европейския съюз (ЕС) и с това да говори от името на Европа. От тази гледна точка не му е нужен силен председател на ЕК, а му е нужен човек като Урсула фон дер Лайен. Така погледнато той наистина печели“.

Мониторингът на ЕК към България ще продължи да е критичен, независимо от избора на нов председател, смята професорът. Що се отнася до членството ни в еврозоната и предхождащото влизане във валутния механизъм ERM 2, той е на мнение, че страната ни не е готова и по тази причина не бива да чувстваме пренебрегвани, ако Хърватска ни изпревари, защото „това не е състезание с награда за първите 10“.

Отношенията между САЩ и Иран също попадат в полезрението на анализатора, като той е на мнение, че до крайна ескалация на напрежението едва ли ще се стигне в настоящия мандат на американския президент Доналд Тръмп.

„Нещата са доста комплицирани. Редовни въоръжени сили е трудно да се изпратят, за да загиват там. От доброволно участие на страни съюзници, които да изпратят контингент, за сега няма ентусиазъм. От тази гледна точка смятам, че тук ще се играе на покачване и понижаване на напрежението, като средство на политиката. Това въздейства не само на Иран, защото страната от 25 години е в режим на санкции. Това въздейства и на партньори, съюзници и вносители на нефт от Иран. За съюзниците и партньорите това е проблем. Не вярвам Тръмп да го играе по този начин, но като цяло това е един добър повод, за да се поддържа напрежение с Москва и по подобен начин да се оправдава продължаването на санкциите срещу Русия“.

Целият анализ може да видите във видеото.