Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Урсула фон дер Лайен е слаб кандидат за председател на ЕК, смята Керемедчиев

Милен Керемедчиев, бивш зам. министър на външните работи, „Светът е бизнес“, 04.07.2019 г.

21:00 | 4 юли 2019
Милен Керемедчиев, бивш министър на външните работи, „Светът е бизнес“, 04.07.2019 г.
Милен Керемедчиев, бивш министър на външните работи, „Светът е бизнес“, 04.07.2019 г.

Кандидатурата за поста на председател на Европейската комисия на Европейската народна партия (ЕНП) Урсула фон дер Лайен е слаба поради неубедителното ѝ политическо минало, смята бившият зам.-външен министър на България Милен Керемедчиев. Той сподели мнението си пред Ивайло Лаков за предаването „Светът е бизнес“.

„Медийните публикации са доста прибързани, че Урсула фон дер Лайен едва ли не е новият председател на ЕК. Видя се, че даже при постигнат консенсус Сасоли бе избран от втория път, като председател на Европейския парламент. Трудно се събра единомислие. Очаквам сериозно противодействие на либерали и социалисти към кандидатурата на фон дер Лайен. Даже и на членове на ЕНП, които не са съгласни с излизането от шпицен кандидатен системата“.

Керемеджичев прави бърз поглед назад в кариерата на Урсула фон дер Лайен и отбелязва, че в кариерата си е била министър на младежта, министър на социалните услуги и министър на отбраната, като всяка една от нейните позиции не е донесла нужните позитиви за Германия.

„Ако тя се смята за „новия пудел на Берлин“ и се превърне в послушния човек на Ангела Меркел, а след изборите в Германия тя вече не е канцлер, тогава кого ще слуша председателя на ЕК?“

Напрежението в Близкия Изток също попада в акцентите на разговора, след като и Иран официално излезе от ядреното споразумение.

„Не очаквам ескалация на отношенията между САЩ и Иран от гледна точка на реални военни действия. Да, Иран е ударен от санкциите, но споразумението, което бе подписано между САЩ, ЕС и Иран, даде глътка въздух на иранската икономика и за определено време имаше много голям ръст – над 18% на фона на свежите средства, които влязоха в икономиката. Страната има много силен коз и това е Ормузкия пролив. Там те, ако биха потопили друг или собствен кораб, те биха блокирали 20% от търговията с петрол на световната сцена. По този начин САЩ ще имат доста неприятности от другите държави, за да решат бързо този казус“.

Какво каза Милен Керемедчиев за бунтовете в Хонконг може да научите от видеото.