На Фон дер Лайен ѝ липсват 192 гласа

Номинално необходимите 374 гласа са важна, но не и единствената пречка, която 60-годишната германка трябва да преодолее

16:39 | 13 юли 2019
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Във вторник вечерта Европейският парламент ще гласува дали Урсула фон дер Лайен да стане нов председател на ЕК. На 1 ноември тя ще трябва да наследи Жан-Клод Юнкер - при условие, че получи мнозинство. Дали това ще се случи е напълно несигурно. Ето преглед на ситуацията:

Как се гласува?

Парламентът в Страсбург има 746 членове. Има само едно гласуване, което е тайно. За да стане председател на комисията, Фон дер Лайен се нуждае от абсолютно мнозинство, т.е. най-малко 374 гласа. При гласуването няма задължителен фракционен вот.

Колко сигурни гласа има Фон дер Лайен?

Най-малко една четвърт от гласовете в Европейския парламент. Според изявления на евродепутатите на ЕНП, която е най-голямата група със 182 члена, партията да гласува единно в подкрепа на Фон дер Лайен.

Ръководителят на групата на ЕНП Манфред Вебер, който се кандидатира за президент на Комисията, очаква Фон дер Лйен да бъде избрана. „Шансовете за мнозинство са добри", каза той пред Handelsblatt. Въпреки това Даниел Каспари, ръководител на германските християндемократи в парламента, казва: „Очаквам сложен резултат. Няма да е лесно“.

Гласовете на ЕНП няма да са достатъчни. Тя трябва да разчита на още 192 гласа от другите фракции. А за всеки от ЕНП, който все пак не я подкрепи, ще се нуждае от още един глас от друга фракция.

Кой друг би могъл да подкрепи Лайен?

Три парламентарни групи в Европейския парламент не дадоха ясна насока преди избора. Либералната фракция Renew заяви, че кандидатката е „направила добро впечатление" при представянето си. Лидерът на групата Дачиан Чолош говори за „добър дебат“. Фракцията има 108 депутата.

В подкрепа на германката е фактът, че тази група не държи на системата на шпитценкандидатите, а френският президент Еманюел Макрон също я подкрепя. Като условие за одобрението на либералите се счита одобряване на мястото на заместник-председател в комисията за Маргрете Вестагер.

Също така и в рамките на националконсервативната група на европейските консерватори и реформатори (EKR) с нейните 62 члена се говори за добро впечатление. Имало е „открит и честен" разговор. „Със сигурност има някои точки, в които не сме съгласни - но не и в други", каза лидерът на фракцията Рафаеле Фито. В парламентарната група е полската партия ПиС и италианското движение „Пет звезди“.

От особено значение за Фон дер Лайен е подкрепата от редиците на социалдемократите (S&D), които съставляват втората по големина фракция с 154 души. След представянето на кандидата лидерът на групата Перес каза: „Нашата група отново ще обсъди избора. Следващата седмица ще вземем решение“.

Кой ще гласува против Фон дер Лайен?

Особено при две фракции германката не очаква никакви гласове. Европейските Зелени ще гласуват против. Свен Гиголд, говорител на германските депутати на Зелените, описа нейните идеи за политиката в областта на климата като неамбициозни. „Неясни отговори вместо европейска воля за действие“. Европа се нуждаела от по-силен и по-ясен председател на Комисията. Групата се състои от 74 членове

41-те парламентаристи от Левицата в Европейския парламент няма да гласуват за Лайен. „След като изслуша Урсула фон дер Лайен, която беше номинирана за председател на Европейската комисия, групата реши, че няма да подкрепим кандидатурата ѝ", каза Мартин Ширдуан, ръководител на фракцията.

Дясната екстремистка група „Идентичност и демокрация" с 73 депутати вероятно ще гласува против Фон дер Лайен. Дори и от 54-те безпартийни депутати германката няма да има никаква подкрепа.

Как ще мине изборът?

Ще бъде оспорвано. Колко точно оспорвано ще е показва едно изчисление - дори ако всяка половина от членовете на социалдемократите, либералите и ЕКР гласува за германката, тя ще пропусне мнозинството с 342 гласа. Ако обаче две трети от членовете на трите фракции гласуват за нея, тя ще има повече от 390 гласа и ще бъде избрана.

Номинално необходимите 374 гласа са важна, но не и единствената пречка, която 60-годишната германка трябва да преодолее. Би било по-добре, ако тя получи най-малко с 30 гласа повече. На фона на нейната противоречива номинация тя се нуждае от добър резултат, за да не се счете за отслабен председател. Ориентацията идва от вота за Жан-Клод Юнкер, който беше избран през 2014 г. с 422 гласа.

А какво ще стане, ако фон дер Лайен се провали във вторник?

Европейската комисия и парламентът са изправени пред трудна ситуация. Правителствените ръководители ще трябва да се консултират отново и бързо да предложат нов кандидат.