Следващият шеф на ЕК: Надявам се Великобритания да не напусне ЕС

Кралството все пак трябва да има право да отложи допълнително процеса, ако пожелае, смята Урсула фон дер Лайен

10:54 | 11 юли 2019
Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Номинираната за следващ председател на Европейската комисия (EK) Урсула фон дер Лайен посочи, че въпреки всичко се надява Великобритания да остане в Европейския съюз (ЕС), пише Bloomberg.

Сигнализирайки, че ще се опита да избегне раздялата между Кралството и ЕС без споразумение, Фон дер Лайен заяви пред европейските законодатели, че ако Великобритания все пак напусне, това ще се случи при възможно най-добрите условия. Тя добави, че на Кралството трябва да бъде позволено повторно отлагане на процеса, ако има нужда от такова.

„Ние искаме вие да останете“, каза на британските членове на Европейския парламент Фон дер Лайен. „Не само икономическите последствия, но и отношенията между страните“ след Brexit без сделка ще са „катастрофални“, добави тя.

Фон дер Лайен получи номинацията на европейските лидери да наследи Жан-Клон Юнкер, след като изтече мандатът му на 31 октомври, като обаче преди това тя трябва да получи подкрепата на Европарламента.

Бившият кмет на Лондон, смятан за най-вероятен следващ премиер на Великобритания, вече посочи, че Кралството ще напусне блока до края на октомври, независимо дали дотогава ще има споразумение между Лондон и Брюксел.

„В случай, че имаме Brexit, съм убедена, че решаващи ще са тонът и отношението, с които процесът протича... Защото Brexit не е краят на нещо, Brexit е началото на бъдещите отношения“, добави още Фон дер Лайен.