Джонсън със сериозна преднина срещу Хънт в борбата за премиерския пост в Кралството

Очаква се името на новия британски министър-председател да стане ясно в края на юли

15:50 | 6 юли 2019
Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън. Снимка: Bryn Colton/Bloomberg
Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън. Снимка: Bryn Colton/Bloomberg

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън изглежда готов за победа над съперника, си в лицето на британския външен министър Джереми Хънт, за поста на следващ премиер на Великобритания, пише Bloomberg.

Кандидатурата на Джонсън е подкрепяна от 74% от членовете на Консервативната партия, а тези на Хънт – от 26, сочи анкета на YouGov, публикувана във вестник Times.

Проучването показва, че мнозинството от 160-те хиляди местни партийни членове, които ще имат възможност да дадат вота си, не вярва на твърденията на Хънт, че е готов да извади Великобритания от Европейския съюз без споразумение, докато 90% от торите смятат, че Джонсън би предприел подобен ход.

„Изборът на този вот всъщност не е между нашата решителност за Brexit без сделка, а за това кой кандидат най-вероятно би договорил споразумение, така че да нямаме трудни решения за вземане“, посочи Хънт пред Times.

В отговор на въпрос на Daily Mail какво би направил в случай, че настъпи крайният срок за Brexit в края на октомври и ЕС е отказал да предоговори споразумението между Мей и Брюксел, а парламентът блокира възможността за раздяла без сделка, Джонсън изрази увереност, че това няма да се случи. 

Brexit се превърна в "екзистенциален" проблем и за двете основни партии, така че те трябва да "продължат напред и да завършат процеса", заяви той. 

Очаква се името на новия британски премиер да бъде обявено в седмицата на 22 юли.