Ще се превърне ли Борис Джонсън в най-кратко управлявалия британски премиер?

Бившият кмет на Лондон ще се изправи пред трудни решения на фона на хаоса около Brexit в случай, че заеме премиерския пост

17:00 | 16 юни 2019
Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Опасността от хаоса около Brexit без сделка отново излезе на преден план само седмица след началото на битката за поста на премиера Тереза Мей във Великобритания. За Брюксел обаче не е съвсем сигурно, че нещата всъщност са толкова лоши, колкото изглеждат, пише CNN.

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, определян като лидер в надпреварата за ръководител на Консервативната партия в Кралството, стартира кампанията си в сряда. По време на нея той се ангажира Великобритания да се раздели с блока на 31 октомври тази година без значение дали ще има сделка между тях, или не.

В Брюксел с неохота вече приемат, че човекът, който повежда кампанията за Brexit и така свободно говори за опцията за раздяла без споразумение, е същият, с когото представителите на блока ще трябва да преговарят.

До момента ЕС посочи неколкократно, че сделката, която премиерът Тереза Мей и лидерите на блока постигнаха, е единственото и възможно най-добро споразумение. В този случай би могло да се каже, че твърденията на Джонсън, че той ще стартира преговорите с блока отново и ще осигури промени в споразумението за оттегляне, се основават по-скоро на надежди, отколкото на факти.

Имайки се предвид и другото му обещание, то Великобритания изглежда най-вероятно просто ще напусне блока в края на октомври – за момента окончателния срок за раздялата помежду им.

Защо обаче този сценарий да приемлив за Брюксел?

В продължение на две години преговарящите от ЕС наблюдаваха как Великобритания прекрачва червена линия след червена линия. Разговорите между Брюксел и Лондон не бяха лесни, но когато има ясно поставен краен срок, нещата започват изглеждат по-различно.

Подозренията на някои европейски представители обаче са, че когато всъщност дойде крайният срок за Brexit, политическата амбиция на Джонсън би могла да го накара да преосмисли решението си. „Когато става въпрос за това, въпросът е дали Борис е човек, посветил цялата си кариера на този момент, искащ да бъде най-кратко управляващият премиер в историята? Защото именно това ще се случи, ако извади Великобритания от ЕС и по магазините започне да няма авокадо или лекарства в болниците“, посочва източник от ЕС, запознат с разговорите между представителите на блока.

Имаше и някои интересни сигнали по темата в кампанията на Джонсън. Въпреки че се ангажира с напускането на ЕС до крайния срок при всякакви обстоятелства, той недвусмислено заяви, че „твърд“ Brexit не е нещото, което иска.

Имайки предвид всичко това, изглежда все по-вероятно Джонсън отново да се опита да прокара споразумението на Мей в британския парламент през есента.

Споразумението за Brexit, както е известно, се състои от две части. Първата включва договорките за оттегляне, а втората - политическата декларация, която очертава намеренията на двете страни, когато стартират преговорите за бъдещите им отношения.

Сделката на Мей за оттегляне съдържа т.нар. „предпазен механизъм“ за Северна Ирландия, който без да навлиза в подробности, има за цел да предотврати връщането на границата между двете Ирландии. Това е основният проблем за искащите “твърд” Brexit консерватори, тъй като той няма крайна дата, което ги кара да твърдят, че всъщност Великобритания ще остане свързана с ЕС и след раздялата помежду им.

Джонсън обаче смята, че може да промени "предпазния механизъм", докато ЕС твърди обратното. Всъщност той би могъл да получи по-нататъшни ангажименти от блока в политическата декларация, което в последствие да представи като огромна победа пред законодателите във Великобритания.

Защо Джонсън триумфира, когато Мей се провали? По две причини.

Първо, бившият кмет на Лондон е много по-популярен сред консерваторите, отколкото Мей. Едно от най-големите опасения на поддръжниците на Brexit беше, че Мей ще отговаря за втория кръг от преговорите, предвид отстъпките, които направи в първия.

Второ, европейските дипломатически източници твърдят, че между 27-те страни членки на ЕС нараства подкрепата към мнението на френския президент Еманюел Макрон, че резултатът от напускането на Великобритания с настоящата сделка не би бил толкова лош, колкото продължаващата несигурност. Британците също искат да приключат процеса, но не и без да гарантират бъдещето на Ирландия - страната, която би била най-засегната при евентуален Brexit без споразумение.

Това обаче означава, че няколкото евентуални отстъпки от ЕС в помощ на Джонсън и вероятния му опит да прокара отново споразумението в парламента, може да се окажат най-високата цена за плащане. В случай, че любимецът на всички, подкрепящи Brexit, не успее да спечели подкрепата на парламента, то той ще се окаже принуден да изведе Кралството от блока без споразумение или да поиска ново отлагане на процеса.

Всички тези сценарии – със сделка, отлагане, без сделка – могат да доведат до края на премиерството на 54-годишния Джонсън само няколко месеца, след като постигне мечтата си да заеме лидерския пост.

Този вид авантюристична, високорискова политика всъщност дефинира процесът на Brexit във Великобритания през последните 3 години. Имайки предвид линията, в която политиците продължават да се движат и след залеза на Мей, по всичко личи, че няма причина тя да се променя сега.