Кристофор Павлов: Растежът на българската икономика ще се забави до 3% през 2020 г.

Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, В развитие, 13.01.2020

През 2020 г. се очаква забавяне на растежа на българската икономика до 3% спрямо 3,7-процентния ръст, очакван за цялата 2019 г. Това каза Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите на Павлов два са основните фактора за забавянето на растежа у нас. Той отбеляза, че единият е отслабеното външно търсене, който ще повлияе на износа, а вторият и основният е този, че икономиката вече достигна пълна заетост и в условията на бързо намаляващо и застаряващо население темпът на създаване на работни места вероятно ще се редуцира спрямо този от 2018 г.

„Потреблението остава основен двигател на икономическия растеж“, посочи икономистът. Той добави, че очакванията са, че ръстът на доходите в публичния сектор ще се пренесе в значителна степен и в частния.

„Недостигът на работна сила се превръща във фактор, който във все по-голяма степен ограничава експанзията на компаниите във все повече сектори. Това променя пазара на труда и служителите вече са в по-силна позиция от работодателите“.

„Картината по отношение на ръста на възнагражденията, разбира се, няма да е еднаква във всички сектори“, изтъкна експертът. Според него най-значителен ще е натискът за увеличения в строителния сектор, в сферата на услугите, както и в някои части от производствения сектор, особено при производството на потребителски стоки.

Още по темата

Павлов коментира и каква ще бъде ролята на правителството през 2020 г. „Това, което прави правителството от гледна точка на фискалната политика, е един повтарящ се модел за последните 4-5 години – фискалната политика се разхлабва със скромен темп“, отбеляза той.

По думите на Павлов всяка стъпка за довършване на АМ „Хемус“ е добра стопанска политика в момента.

„Надеждата е, че българската икономика, макар и със забавени темпове, ще продължи да създава работни места. В Северна България например все още има доста региони, в които безработицата е по-висока, отколкото в останалите части от страната. Увеличаването на свързаността на тези региони, чрез довършването на АМ „Хемус“, би трябвало да има значителен положителен ефект“.

Според икономиста основният външен риск за българската икономика през 2020 г. остава остро забавяне на икономиките на развитите страни.

Очаквайте видео материал с целия разговор. 

 

 

 

Последни новини
Още от Нотификации