Кои събития белязаха българския телекомуникационен сектор през 2019 г.?

През последните две години виждаме активни промени в собствеността на телекомите у нас

14:33 | 24 декември 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Поредна смяна на собствеността на Vivacom и силен фокус върху бъдещето на 5G мрежите у нас белязаха българския телекомуникационен сектор през изминалата година, пише Investor.bg.

През последните две години виждаме активни промени в собствеността на телекомите у нас. След като през 2018 г. Telenor България премина в ръцете на PPF Group, тази година същия Vivacom попадна в ръцете на сръбската United Group. Сделката е на стойност 1,2 млрд. долара. Все още не е ясно какво предстои за Vivacom след финализирането на трансакцията, очаквано през второто тримесечие на 2020 г.

United Group е собственост на BC Partners, който я купи от американския фонд KKR. Тя е най-голямата кабелна компания в Сърбия, която развива бизнес в още 6 държави в региона на Югоизточна Европа.

Така 2019 г. се превърна в годината, в която Vivacom смени собственика си за шести път, откакто беше приватизирана през 2004 г.

На въпрос дали наблюдаваната консолидация на сектора в Югоизточна Европа не е притеснителна в интервю за предаването Update по Bloomberg TV Bulgaria Томас Якимавичуис, директор Политика и регулации в GSMA Европа, заяви, че на този етап конкуренцията в сектора е в здравословни граници, като се има предвид, че на всеки от пазарите има поне по три оператора.

5G треска

Без съмнение новото поколение мрежови технологии беше тема номер едно в телекомуникационната индустрия в глобален мащаб. В момент, в който треската около 4G най-сетне взе да затихва, предстои новата технологична стъпка напред. Големият въпрос, който вълнува сектора в България, е дали ще успее да пусне 5G навреме, така че да не изостане спрямо Европа.

Още по темата прочетете в Investor.bg.