В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

В Румъния дават България за пример за данъчната политика

Владимир Митев, журналист, В развитие, 06.01.2020

15:20 | 6 януари 2020
Владимир Митев. Снимка: Bloomberg TV България
Владимир Митев. Снимка: Bloomberg TV България

В Румъния все повече се появяват статии, в които българската данъчна система е давана за пример - в Румъния различни анализатори казват, че у нас събираемостта на различни видове данъци е по-висока и трябва да се направи реформа, която да постигне такъв ефект. Това каза Владимир Митев, журналист, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"В Румъния има своеобразна двуполюсна политическа система - от една страна са технократските структури, корпорациите и тайните служби, от друга са олигархията и неин най-ярък израз е Социалдемократическата партия, която управляваше до октомври 2019 г. Ние видяхме добре техния сблъсък в полето на правосъдието, протестите бяха широко отразени в международен план. Но по-малко внимание предизвика битката между тези сили по отношение на данъчната политика", коментира той. 

"Социалдемократите използваха данъчната система, за да постигнат влияние сред част от средната класа и бизнеса, които виждат своите интереси в ущърб на корпорациите. И в същото време въведоха някои мерки, които облагодетелстваха по-бедните социални слоеве. Социалдемократическата партия беше постоянно обвинявана от бизнеса, че мени правилата". 

По думите му може да се направи твърдение, че за СДП има "образно казано лош бизнес, спекулативен, като например банките, енергийните дружества, и добър, който е производителен". 

"Социалдемократите действаха по такъв начин, който удари донякъде финансовия сектор, чрез например една мярка, която се нарича данък "алчност", но не засегнаха автомобилната индустрия например. Така се водеше една битка на полето на данъчната политика", смята журналистът. 

Той коментира, че предишното правителство е следвало политика на икономически растеж чрез по-високо потребление и доходи - намаляване на различни данъци като ДДС, вдигане на заплатите в държавния сектор и пенсиите, например.

"Критиците в лицето на централната банка предупреждаваха, че така ще се породи бюджетен дефицит. В момента, в който се смени властта, новото правителство на Националнолибералната партия каза, че бюджетът е силно дебалансиран", каза той. 

По думите му няма еднозначни оценки за управлението на социалдемократите - в някои години е наблюдаван растеж от 6%. Той очаква да се променя философията на управление и изказа прогноза, че ще се опитат да увеличат публичните и частните инвестиции.

"Предстои период, в който растежът няма да идва толкова от по-високо потребление, колкото от инвестиции. Румъния отбеляза голям ръст на БВП през 2015 г., но странат не успя да се възползва от този икономически ръст чрез по-висока събираемост", коментира анализаторът.

Целия разговор гледайте във видеото