В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Политолог: Страните членки на НАТО в Черно море говорят на различен език

Доц. д-р Любов Минчева, преподавател в СУ, В развитие, 23.12.2019

14:34 | 23 декември 2019

Динамиката в Черно море, проблемите в сигурността, икономиката и нови акценти, от една страна задават традицията, но от друга – въвеждат нови предизвикателства. Има една хубава новина по повод държавите, които са прилежащи към черноморския басейн. Всички говорим за мир и сме обединени около идеята, че търсим мирни решения. Това каза доц. д-р Любов Минчева, преподавател в СУ, в предаването „В развитие“, с водещ Делян Петришки.

„Черно море имаше една много добра инициатива за стратегическо развитие, но същевременно беше и инициатива по въпросите за сигурността“.

По думи на госта тази инициатива е довела до добри резултати за комуникациите, граничната охрана, контратерористичните действия и икономическите инициативи за укрепване и подмагане на страните членки. Според доц. Минчева инициативата е била в контекста на глобалните акценти на сигурността, зададени от НАТО.

Тя коментира как изглежда архитектурата за сигурност в Черно Море, позовавайки се на изводите от доклада от форума за трансатлантическото партньорство, проведен в Букурещ тази пролет.

„Форумът завърши с извода, че България има разминаване по оценката на риска и по основните заплахи в черноморския регион. Румъния излезе с позиция, че не е подкрепена от страна на България да се подсилят натовските сили в Черно море.“

"За страната приоритетите са тези по южната граница – мигрантските вълни, бежанците и потенциалните терористични атаки, които пряко ни касаят поради близостта ни с Турция и района на Близкия изток", коментира още преподавателят по политология.

Гостът засегна и ролята на Турция в международната сигурност.

„Динамиката на събитията от 2019 г. показаха, че Турция рязко промени становището си по редица въпроси“.

Доц. Минчева смята, че трите страни членки на НАТО в Черно море говорят на различен език относно заплахите и проблемите на сигурността.

Целия разговор гледайте във видеото.