В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България се нуждае от стратегия за Индустрия 4.0

Любослав Костов, икономист и главен асистент в Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ; В развитие, 27.12.2019

19:02 | 27 декември 2019

Предизвикателствата, които технологичният процес поставя пред пазара на труда не са малко и когато едно нещо има положително влияние върху икономиката, каквото има технологичната революция, то тя трябва да се помни. Недостатъците, които биха могли да се създадат е хубаво да се повтарят, докато не се дадат адекватни решения за тях.Това каза Любослав Костов, икономист и главен асистент в Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Основните направления в световния и европейски дебат са демографските предизвикателства и технологичната революция“.

Цитирайки данни от последните доклади на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Международният валутен фонд, както и на Световната банка, гостът обяви, че 14% от работните места ще бъдат изцяло автоматизирани от роботи и нови технологии в близките 15 години, а за други 32% ще се изисква преквалификация на служителите.

Костов засегна темата за индустрия 4.0, за която всяка държава вече има изготвена стратегия за преход към нея.

„България е единствената страна, която все още няма действаща стратегия за индустрия 4.0. Тя е много важна за формулирането на едни наднационални и надпартийни предложения за промени в пазара на труда“.

Според него най-силно засегнати от тази нова индустрия биха били професиите, извършващи монотонен труд, като сектора на услугите.

„Във всяка държава технологичният прогрес се развива с различен интензитет. България изостава спрямо средноевропейските стойности, а Европейският съюз изостава спрямо темповете на Китай и САЩ“, добави още Костов.

Гледайте целия разговор във видеото.