В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Зелената сделка касае всички фермери

Васил Стойчев, Център за икономически изследвания в селското стопанство, В развитие, 23.01.2020

Новата селскостопанска политика има една особеност, която е хубаво да се обяснява и касае всички фермери. Има една година преходен период и тя ще влезе в сила от 2022 година. Съгласно нея фермерите ще бъдат разглеждани като доставчици на екосистемни услуги. Това каза Васил Стойчев, Център за икономически изследвания в селското стопанство, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

"Зелената сделка е един дългосрочен план. Той ни дава насока накъде ще се движи не само селското стопанство на ЕС, а цялата икономика на съюза накъде се насочва в следващите 30 години. Това е нещо, което засяга не само нас, но и внуците ни. Хоризонтите най-общо са 2 - през 2030 г. и далечният е през 2050 година. За тогава е поставена цел икономиката да бъде климатично неутрална", коментира той. 

По думите на Стойчев ще бъдат поставени цели, на които фермерите трябва да отговорят и да изпълнят. 

"Зеленият пакет се рекламира като една сделка, която цели да стимулира европейската икономика и се говореше за 1 трилион евро инвестиции".

"Към момента нито една държава не е готова с тези национални стратегически планове", посочи Стойчев. 

Още по темата

Според него "Европа, изпускайки влака за изкуствения интелект, сега се опитва да намери някаква ниша, в който да бъде лидер и си е избрала зелените технологии".

 

Последни новини
Още от В развитие