Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Електронният регистър за биопроизводителите цели да гарантира сигурността на доверие между потребител и производител

Чавдар Маринов, зам.-министър на земеделието, „Бизнес старт“, 28.08.2019 г.

Новият електронен регистър за биопроизводителите в България има за цел да възстанови и гарантира доверието между биопроизводителите и потребителите, тъй като веднъж разклатено, то трудно бива възстановено, според зам.-министъра на земеделието Чавдар Маринов, който бе гост в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Електронният регистър за биопроизводителите се състои от две части - публична и административна. В публичната част всеки един потребител може да разгледа данните за съответния оператор, неговата идентичност, контролиращото лице и т. н. Системата позволява въвеждане на данни. Данните гарантират сигурността на доверие по веригата потребител-производител на биологична продукция“.

Още по темата

Зам.-министърът обяснява и различията между обратното начисляване на ДДС и нулевата ставка, тъй като мнозина земеделски производители не правят особена разлика, а такава има.

„Има огромна разлика между обратно начислява на ДДС и нулева ставка. Нулевата ставка означава, че няма никакъв дължим данък добавена стойност по веригата, докато по обратното начисляване ДДС се запазва в размер на 20% за България, но тя се дължи обикновено по веригата от последния, който купува. До сега резултатите от обратно начисляване на ДДС са оценени от НАП като доста положителни. Това дава предимство на съответните икономически оператори и ги предпазва от нелоялната конкуренция. Много е важно да се отбележи, че така намаляват посредниците в търговката верига, което е особено важно за България, тъй като цената на плодовете и зеленчуците се повишава от удължаването на веригата за доставки“.

Множеството малки производители изпитват проблем в предлагането на своята продукция на големите вериги, поради непредвидимите си добиви. Процентът на кооперирани производители в България е около 6%, което е прекалено малко, според гостът, но именно по този начин могат да се доберат до големия пазар.

Какво още представлява ел.-регистърът за биопроизводителите и какъв интерес би имала България от ресор „Земеделие“ в Европейската комисия може да научите от видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт