В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Очакваме 520 кг/дка добив на пшеница за 2019 г. у нас

Стилиян Гребеничарски, анализатор в ИнтелиАгро, „В развитие“, 19.08.2019 г.

19:40 | 19 август 2019
Стилиян Гребеничарски, анализатор в ИнтелиАгро, „В развитие“, 19.08.2019 г.
Стилиян Гребеничарски, анализатор в ИнтелиАгро, „В развитие“, 19.08.2019 г.

Българските фермери, произвеждащи пшеница, могат да са доволни от добивите си тази година, макар очакванията да са далеч от рекордните показатели през годините. Това коментира анализаторът в ИнтелиАгро Стилиян Гребеничарски за Вероника Денизова в предаването „В развитие“.

„При пшеницата за България очакваме много добри резултати. Оперативните данни показват около 520 кг. на декар. Това се доближава доста до рекордните добиви, но все пак е под тях“.

Новината е положителна с оглед факта, че в САЩ се наблюдава пореден конфликт между изнесените данни на анализаторите от Министерството на земеделието и очакванията на фермерите в страната. Прогнозите там са за цени от 4,5-4,6 долара за бушел пшеница, отбелязва Гребеничарски. На пазарите последва поевтиняване на зърното в следствие повече на свръхреакция, отколкото на добра реколта.

Кризата с африканската чума по свинете несъмнено ще окаже своето влияние върху фуражите, защото очакванията са Китай в ролята си на най-големия производител на свинско месо в света да изгуби почти половината от животните си, коментира още анализаторът.

„Китай се снабдява основно от Бразилия с фуражи. Ако оставим настрана търговския конфликт със САЩ, и от там се получават зърнени култури. За България би могло да има само косвени ефекти от намаленото търсене на фураж в следствие на кризата със свинете“.

Кои са големите производители на зърно в глобален мащаб и къде се нарежда страната ни сред тях може да научите от видеото.