Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Неефективните приходи от структурните фондове водят до едни от най-големите загуби за страната

Тихомир Безлов, ЦИД, Бизнес старт, 12.07.2019

09:55 | 12 юли 2019
Тихомир Безлов, ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Тихомир Безлов, ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Големите загуби на страната са свързани с приходите от структурни фондове и нискоефективни програми с малка добавена стойност. Съществуват спорни проекти по отношение на конкурентоспособност, проектите за селските райони. Има изключителни критики към начините на използването на директната селскостопанска субсидия. Продължава се концентрацията на директните субсидии в ръцете на малък брой зърнопроизводители. Трябва радикално да се промени инфраструктурата, възникнала в началото на предприсъединителните фондове. Къщите за гости са само една илюстрация на това как работят структурните фондове. Това мнение изказа Тихомир Безлов, ЦИД, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Основна тема в борбата с контрабандата станаха цигарите, изтъкна гостът. "Големите международни цигарени компании правят изследване, в което се опитват да оценяват колко е незаконният пазар на цигари. В момента България е с едни от най-ниските нива на незаконните тютюневи изделия в ЕС. Делът на контрабандата на незаконните цигари у нас за първите три месеца от годината е само 3,8% от общия дял, допълни още той.

За разликата от тютюневите изделия, където има доказателства за успех с преодоляването на незаконната търговия, при горивата ситуацията е по-сложна", спомена Тихомир Безлов.

"Загубите са по-големи. Може би от порядъка 400-800 млн.

По темата за предложението на финансовия министър Владислав Горанов относно мерките за предотвратяване на контрабандата на горива - видеонаблюдения на входове, изходи, данъчни складове и уреди за контрол и отчитане на изведените количества, както и освобождаване от акциз на крайните потребители Тихомир Безлов заяви, че като че ли голяма част от тези мерки работят, но се смята, че има различни механизми за преодоляването им.