Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Египет разработва газови находища, от които България би имала интерес

Моайад Фаталлах Елдали, посланик на АР Египет в България, „Светът е бизнес“, 13.08.2019 г.

20:30 | 13 август 2019
Моайад Фаталлах Елдали, посланик на АР Египет в България, „Светът е бизнес“, 13.08.2019 г.
Моайад Фаталлах Елдали, посланик на АР Египет в България, „Светът е бизнес“, 13.08.2019 г.

България и Египет работят усърдно по стоплянето на икономическите си интереси, като основните аспекти на сътрудничеството между двете страни са насочени към енергийна сигурност и земеделие. Това сподели в студиото на „Светът е бизнес“ пред водещия Николай Кръстев посланикът на АР Египет у нас Моайад Фаталлах Алдали.

София и Атина би следвало да имат голям интерес от египетския газ, тъй като в него е бъдещето, коментира посланикът.

„Всеки проект, свързан с газ, е интересен за Египет. Всички находища, които разработваме, ще се използват за износ на газ“.

През миналата седмица президентът на африканската страна Абдел Фатих Сиси откри нова фабрика за торове, чийто потенциал е да изнася продукция до всички части на света, казва още негово превъзходителство Елдали.

„Повечето български продукти, които внасяме, са компоненти за заводи, защото имаме продукти за всестранно развитие. Това е „Стратегия за Египет 2030“. Тя подобрява промишления сектор, както и отрасли, като строителството на пътища, мостове и като цяло изграждане на градове“.

Развитието по проекта за промяна на столицата също върви по план, като още през 2020 г. се очаква стартирането на първа фаза. Тя включва преместването на всички министерства от Кайро в предградие на 25 км. от мегаполиса, казва гостът.

Туризмът допринася за много съществена част от БВП на Египет, а възобновените чартърни полети до и от България са поредна крачка към развитието на този сектор от икономиката, изтъква Моайад Фаталлах Елдали.

Какви други планове в сферите на енергетиката, земеделието, индустрията и туризма свързват София и Кайро, може да научите от видеото.