Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Путин и Ким подписаха пакт, който издига отношенията им до съюз

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal, 20.06.2024 г.

10:45 | 20 юни 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун се споразумяха да предоставят незабавна военна помощ, ако някой от тях бъде нападнат.

Двамата лидери подписаха споразумението в сряда по време на първото посещение на Путин в Северна Корея от 24 години насам. Ким нарече пакта "най-мощния договор", подписан между двете страни, и такъв, който издига връзките им до съюз.

"Ако една от страните бъде нападната с въоръжена сила от отделна държава или държави и бъде изправена пред война, другата страна незабавно и в съответствие с член 51 от Устава на Организацията на обединените нации и законите на Северна Корея и Русия предоставя военна и друга помощ с всички средства, с които разполага" – това се казва в договора, според текст, публикуван днес от официалната Корейска централна информационна агенция.

След церемонията по подписването Ким заяви, че сделката е с отбранителна цел, но повишава рисковете за САЩ и партньорите им в отговор на провокации от страна на Москва и Пхенян и е символ на предизвикателството им срещу западните сили.

В пакта, наречен Всеобхватен договор за стратегическо партньорство, се казва също, че Русия и Северна Корея са се договорили да работят заедно за укрепване на отбранителните си способности, като същевременно разширяват сътрудничеството в областта на търговията и инвестициите.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.