Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Ким Чен Ун обеща да подкрепи "безусловно" Русия във войната с Украйна

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal, 19.06.2024 г.

14:01 | 19 юни 2024
Обновен: 14:16 | 19 юни 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун обеща да подкрепи "безусловно" Русия в инвазията ѝ в Украйна по време на разговорите с президента Владимир Путин в Пхенян. В дискусиите между двамата лидери се акцентира върху задълбочаването на връзките на фона на опасенията на САЩ относно доставките на оръжие за военната машина на Кремъл.

Двамата лидери заявиха, че отношенията се насочват към нови нива, когато се срещнаха днес, за да започнат официални дискусии в рамките на посещението на руския лидер в Северна Корея. Ким подчерта, че Русия играе решаваща роля за поддържането на стратегическия баланс в света, а Путин изрази надежда, че Ким ще го посети в Москва.

"Днес ние подготвихме нов фундаментален документ, който ще бъде в основата на нашите отношения в дългосрочен план. Високо ценим Вашата последователна и непоколебима подкрепа за руската политика, включително в украинското направление“, каза Путин в обръщение към Ким. Лидерът на Северна Корея увери, че страната му ще "засили стратегическата комуникация с руското ръководство и Русия и ще подкрепя непоколебимо и безусловно всяка политика на Русия, независимо от всякакви усложнения в международната геополитическа ситуация занапред".

По-късно Ким и Путин започнаха разговори на четири очи, които ще обхванат "най-важните и най-чувствителните въпроси", заяви съветникът по външната политика на Кремъл Юрий Ушаков.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.