Дончев: България вероятно ще е страната в ЕС с най-нисък дефицит

Правителството има готовност за въвеждане на по-строги мерки, ако ситуацията около пандемията се влоши, посочи вицепремиерът

11:42 | 8 ноември 2020
Обновен: 11:49 | 8 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Вицепремиерът Томислав Дончев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Вицепремиерът Томислав Дончев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Официални заявления и документи от Европейската комисия от тази седмица посочват, че България продължава успешно да управлява публичните си финанси. Коментираше се, че страната ни ще е сред малкото в Европейския съюз, вероятно единствената, с толкова нисък дефицит. Това заяви пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

“България по всяка вероятност ще е страната с най-нисък дефицит в ЕС”.

„Между първо и второ четене кардинални промени в бюджета са твърде малко възможни”, посочи Дончев.

Той подчерта, че Националният план за възстановяване и устойчивост е изключително важен инструмент. 

„Финансирането е малко над 12 млрд. лева, но то е част от 50 млрд. лева, които ще са налични до 2030 г. Когато коментираме плана, трябва да го имаме в едно с оперативните програми, с Фонда за справедлив преход. Това е един комплекс от мерки, предвиден да се реализира в цялост“, обясни Дончев.

Той коментира и ситуацията около коронавирусната пандемия у нас. По думите на Дончев здравната ни система е много по-подготвена за справяне с коронавируса.

"Сега изкуството е да се движим по ръба на бръснача, тоест, да бъдат предприемани адекватни мерки, които да не позволяват експанзия на епидемията и в същото време да не задушват икономиката и хората да живеят сравнително нормално".

"България е на 17-о място по отношение на заболеваемостта и на 10-о по смъртност в ЕС, ако картината се влоши, правителството е в готовност да прилага по-строги мерки", отбеляза Дончев. Той каза още, че фокусът трябва да е върху спазването на мерките в момента.

"Контролно-пропускателните пунктове са логични, когато заболяването е концентрирано само в един район и имаме абсолютно чисти райони“, изтъкна вицепремиерът.