Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Любомир Дацов: Националният план за възстановяване нито ще промени икономиката ни, нито ще я възроди

Любомир Дацов, бивш заместник-финансов министър и член на Фискалния съвет, Светът е бизнес, 05.11.2020

21:05 | 5 ноември 2020
Обновен: 21:28 | 5 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Най-големият проблем в Европа е липсата на инвестиции в реалния сектор, заяви Любомир Дацов, бивш заместник-финансов министър и член на Фискалния съвет, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Самата идея на плановете за възстановяване на Европа, и в частност на Националния план за възстановяване и устойчивост на България, обхващащ няколко години след като мине кризата, на мен лично ми звучи като харчене на пари и поемаме на политическа отговорност в момента за нещо, което ще се случва в бъдеще време“, каза гостът. Според него това нито ще трансформира, нищо ще възстанови икономиката.

Когато държавата не пречи, икономиката се възстановява най-бързо. Наливането на нови ресурси е изземване на инвестиции от някъде другаде“.

Това, което България може да направи, за да стимулира инвестициите в реалната икономика, е да подобри бизнес средата и регулаторите.

„Но този план не третира този основен проблем според мен. Част от нещата, които са сложени вътре могат да работят само ако са придружени от реформи”.

Дацов прогнозира, че в следващите две години щe видим промени в икономическата и обществената среда.

„Първата трансформация ще бъде в публичните здравни системи, тъй като правителствата ще бъдат подложени на натиск и ще трябва да вземат решения включително на ниво модел. От тук нататък почваме и с начина на работа, мобилността, изискванията към образованието“.

„Ако искаме да имаме дигитална икономика трябва да дигитализираме и учителите“, каза той.

Според Дацов ако гледаме публичните финанси към края на годината изглежда, че няма криза, тъй като се забелязва стабилизация на приходите и на тримесечна база е отчетен икономически растеж през третото тримесечие, но той също така прогнозира, че последните два месеца от годината ще бъдат доста слаби от гледна точка на икономиката.

Защо Любомир Дацов смята, че идеологията на бюджета е сменена в Бюджет 2021 г. вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.